Една от водещите компании в България на пазара на бързи кредити - „Изи Асет Мениджмънт" АД, известна повече чрез основния си продукт като „Изи Кредит" е отпуснала 30% повече на брой заеми за деветте месеца на тази година спрямо същия период на 2010 г. Това показват неконсолидираните резултати на дружеството за периода, включващи само дейността в България.

Броят на изтеглените от „Изи Кредит" заеми за януари - септември тази година е 101 463 при 78 118 за деветмесечието на миналата година. Размерът на кредитния портфейл на компанията към края на септември е 22.3 млн. лв. или 11% ръст на годишна база. Делът на лошите заеми в него се увеличава от 11% към полугодието на 12.7% в края на септември, но остава под средното за сектора равнище по този показател.

За цялата 2011 г. „Изи Кредит" планира да отпусне над 170 хил. кредита, от които 144 хил. в България, 25 хил. в Украйна и 5 хил. в Румъния.

„Въпреки несигурната икономическа обстановка, бизнесът на „Изи Кредит" и този на компаниите за бързи кредити като цяло се развива добре. Големите играчи в сектора са добре позиционирани, за да се справят и в условията на влошена среда. „Изи Кредит" регистрира стабилен ръст на кредитния си портфейл в комбинация с доста по-ниско от средното за пазара ниво на лошите заеми. Ръстът на просрочените ни вземания през третото тримесечие не е обезпокоителен, тъй като е съпътстван от увеличение на кредитния ни портфейл. В същото време последното тримесечие на годината винаги е силен период за сектора заради по-силното потребление покрай празниците. Затова оставаме умерени оптимисти и очакваме нов ръст на кредитите ни.", коментира изпълнителният директор на "Изи Асет Мениджмънт" АД Неделчо Спасов