33% повече на брой бързи заеми за полугодието на тази година спрямо същия период на 2010 г. e отпуснала „Изи Асет Мениджмънт" АД, известна повече чрез основния си продукт като „Изи Кредит". Това показва неконсолидираният отчет на дружеството.

Броят на изтеглените от „Изи Кредит" заеми през периода януари-юни тази година е достигнал 65 572 при 49 195 през първото шестмесечие на миналата година. Брутният кредитен портфейл на компанията към края на юни възлиза на над 42.4 млн. лв. или 21% ръст на годишна база. В същото време делът на лошите кредити в него е удържан на ниво от 11%, което е под средното за сектора равнище по този показател.

За цялата 2011 г. „Изи Кредит" планира да отпусне над 170 хил. кредита, от които 144 хил. кредита в България, 25 хил. в Украйна и 5 хил. в Румъния.

 

Изпълнителният директор на "Изи Асет Мениджмънт" АД Неделчо Спасов коментира:

 

„Здравият ни бизнес модел и правилната ни стратегия в комбинация с подобрената икономическа ситуация и повишеното потребителско доверие на пазарите, на които работим - най-вече България, но също Украйна  и Румъния, доведоха до ръст на броя на кредитите ни и стойността на кредитния ни портфейл като цяло, без това да се отрази на нивото на просрочените заеми", обобщава изпълнителният директор на "Изи Асет Мениджмънт" АД Неделчо Спасов. Той очаква обемите на кредитиране в сегмента през второто полугодие да продължат да растат, а делът на лошите кредити да се задържи на текущото си ниво или да спадне.

"В същото време има риск проблемите на развитите европейски страни да окажат неблагоприятно въздействие върху пазарите, на които работим, в това число върху потреблението и кредитирането. Ще следим икономическата ситуация в Европа много внимателно. Дори в случай на негативен сценарий обаче, от предишните години се видя, че бизнес моделът на компаниите за бързи кредити е много гъвкав и може бързо да се адаптира към влошени условия", коментира Спасов.

"Изи Асет Мениджмънт" е 100% собственост на български предпиремачи. Компанията е на пазара на микрокредити от 2005 г. и е един от лидерите с пазарен дял от близо 35%. Дружеството развива дейност в над 1200 населени места в страната, като специфичното е, че заемите се дистрибутират чрез кредитни консултанти, които посещават кандидатите директно в техния дом, в удобно за тях време. Кредитите се погасяват чрез фиксирани вноски, събирани от консултантите на компанията отново в дома на клиента. Основните продукти на компанията са: Easy Credit - за суми от 100 до 3000 лв., срок на погасяване от 8 до 43 седмици, със седмични погасителни вноски; Credit Pensioner - предназначен за хората в пенсионна възраст, за суми от 100 до 1 500 лв. със срок за погасяване от 3 до 18 месеца, с месечни погасителни вноски; Easy Month - за суми от 200 до 2 000 лв., срок на погасяване от 4 до 7 месеца, с месечни погасителни вноски.