Президентът Росен Плевнелиев връчи на „Девня цимент" АД наградата "Инвеститор на годината" за 2014 година, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Снощи се проведе деветата церемония за връчването на наградите на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Традиционно БАИ отличава компании, постигнали значими стъпки в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции. Агенцията за 2014 година.

Компанията "Девня цимент" е завършила проекта си за реконструкция и модернизация на инсталация за производство на клинкер и цимент. Проектът е на стойност 325 млн. лева, като при реализацията му са разкрити над 3000 работни места. Технологичната инсталация е със затворен цикъл, не произвежда отпадъци и е една от най-големите еднократни индустриални инвестиции в България за последните 25 години.

Българските политици си дават сметка, че инвеститорите и предприемачите са тези, които създават работни места, плащат данъци, поемат рискове и създават перспектива в регионите. Това каза държавният глава в приветствието си към участниците.

Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни има дългосрочен план за развитие, ясни приоритети и цели до 2020 година, които са резултат от пълен политически консенсус. „Всеки инвеститор е важен, защото е част от пътя за модернизиране и позициониране на България като добро място за правене на бизнес в региона", подчерта държавният глава и открои редица мерки за подобряване на инвестиционната среда у нас. Сред тях са изграждането на бързи влакови връзки, магистрали, пречиствателни станции, интегрирани транспортни проекти в големите градове, 27 нови индустриални зони, първите иновационни екосистеми, както и редица държавни и европейски програми за насърчаване на инвеститорите.