Започва процедура за подаване на възражения по директните плащания за площ през миналата година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. До 15 май тази година кандидатите за подпомагане по Схемите за единно плащане на площ (СЕПП) и Национални доплащания на площ (НДП) ще могат да подават възражения до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Подадените възражения ще бъдат разгледани и проверени на базата на Цифровата ортофотокарта от специална работна група. След приключване на проверките работната група ще представи на министъра на земеделието и храните становище за решение за всеки отделен казус.

За резултатите от разгледаните казуси от работната група на страниците на МЗХ и ДФЗ ще бъде публикувано съобщение, в което ще се посочват възраженията, които са изцяло или частично удовлетворени, и възраженията, които са отхвърлени.

След изтичане на срока от 15 май кандидатите за подпомагане по СЕПП и НДП за 2010 г. ще могат да обжалват недопустимостта на площите за подпомагане по общия административен и съдебен ред едва след получаването на уведомително писмо за извършени плащания от ДФЗ-РА.