Честният мениджмънт и предприемачеството в България имат много по-големи възможности, отколкото през последните 20 години от прехода, когато да бъдеш добър предприемач се ставаше по един сравнително странен начин - ако си бил комсомолски деец или агент на ДС. Думите са на финансовия министър Симеон Дянков когато представи своята "приемничка за един ден" - Цветелина Христова от ПГ "Асен Златаров" във Видин.

Цитиран от репортер на News.bg вицепреимерът уточни, че това не е предприемачеството, към което една страна се стреми. Дянков припомни, че след този период е дошъл друг - корупционно предприемачество, характерен с купените държавни поръчки.

"Добрите мениджъри бяха хората, които се стремяха към подкупване на държавните служители", обобщи Дянков. Според него, за да има честно предприемачество и мениджмънт трябва да има подходящи условия, създадени от правителството.

Финансовият министър заяви, че след 20-годишния преход настоящето правителство е първото, което създава условия за това, защото това правителство каза - няма да се лъже, няма да се краде, няма да се дават подкупи.

Той припомни посещението на Бойко Борисов в „Белене" и това, че той е дал на прокуратурата за проверка свършеното по проекта. „Ако бизнесът в България върви добре, върви добре и цялата страна", категоричен е Дянков. Той посочи, че времената на криза са трудни и за бизнеса, и за правителството.

Вицепреимерът Дянков присъства на откриването на международната инициатива "Мениджър за един ден", заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, посланика на САЩ Джеймс Уоруик, официални гости, много ученици, студенти и представители на много фирми.

Дянков се пошегува, че е много добра идеята финансовият министър да се клонира и да има помощник.

Цветелина Христова, приемничката за един ден на Дянков, като прие поста, каза, че предстои днес да бъдат разгледани антикризисните мерки на правителството. Нейното предложение е за увеличаване на парите за образование, за да може да има повече добри специалисти във финансите като министър Дянков.

Финансист №1 от своя страна заяви, че винаги е настоявал за повече пари в образованието и здравеопазването и сподели, че смята за разумна една подобна мярка. Министърът посочи, че тя ще има възможността да види и как финансовото министерство работи съвместно с други ведомства като МОСВ. По думите на Дянков ведомството на Нона Караджова има много добри инициативи.

Той даде пример с отбелязването на международния ден на водата пред народния театър „Иван Вазов", където се бяха събрали стотици софиянци. Преди да влезе в министерството със своята млада помощничка министър Дянков поздрави Караджова за добрата работа и посочи, че водата е ресурс, който всички трябва да ценим.