По повод регулярното спиране на електрозахранването за профилактика на трафопостовете от страна на „Е.ОН - България", в приемните на Движение „ДНЕС" постъпиха множество жалби и сигнали от граждани и фирми в градовете Варна, Габрово, Велико Търново, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, Кубрат, Исперих, Горна Оряховица, Павликени и др. Профилактиката в тези градове се извършва най-малко два пъти в годината, като електроразпределителното дружество изключва планово захранването на цели райони за времето от 9.00 часа до 14.00 часа, и дори до по-късно.

В тази връзка координационните съвети на Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) в областите Варна, Габрово, Велико Търново, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен се обърнаха със съвместно отворено писмо до вицепрезидента на „Е.ОН" Биляна Матева.

В писмото се посочва, че макар електроразпределителното дружество да уведомява абонатите си чрез съобщения в медиите за планираното прекъсване на захранването, преустановяването на работа за цял работен ден е свързано със сериозни финансови щети и пропуснати ползи, както за търговските обекти, така и за гражданите. Особено остро стои проблемът за централните градски части, където липсата на електричество парализира бизнеса - магазини, заведения, обществени и бизнес офиси и т.н., се посочва в писмото.

Въпреки тези профилактики, услугата по електроснабдяване не се е подобрила през годините, а дори напротив - аварийното прекъсване на електрозахранването става все по-често, категорични са от „ДНЕС".

Координаторите на „ДНЕС" напомнят, че до момента многократно са изпращани жалби от страна на граждани и фирми до различните офиси на „Е.ОН - България", но отговорите са едни и същи, а именно, че плановото спиране на захранванета за профилактика е изискване на централата на дружеството.

В тази връзка от „ДНЕС" отправят предложение към вицепрезидента на „Е.ОН - България" за съвместно обсъждане на възможности за преодоляване на съществуващите проблеми. От гражданското движение предлагат „Е.ОН - България" да намали часовия диапазон за извършване на профилактики в работните дни до около 2 часа (в ранните часове на деня), а по възможност профилактиките да се извършват в почивните дни или през нощта. Целта е електроразпределителното дружество да изпълнява ангажиментите си по поддръжка на мрежата, без да причинява неудобство и щети на гражданите и бизнеса, заключват от „ДНЕС".