От месец февруари Е.ОН България стартира кампания „Редовен платец", която дава възможност на всеки клиент, който заплаща сметките си редовно, да спечели ваучер за безплатна електроенергия на стойност 100 лева - днес заяви германската компания.

За съжаление обаче не кампанията за награждаване на честните платци бе акцентът в изявлението на Е.ОН. Енергийното дружество заплаши, че „масово" ще прекъсва електрозахранването за задължения с изтекъл срок на плащане през следващите няколко месеца.

„Електрическата енергия, като всяка друга стока, има цена, която трябва да бъде платена. За разлика от повечето други стоки и услуги, тя първо се консумира, а близо месец след това се заплаща", пише Боряна Пенева, директор по вземанията към Е.ОН България.

Една трета от битовите потребители на територията на Североизточна България, които имат стари неплатени сметки за електроенергия, са от Варна.  Близо половината от всички битови длъжници имат неплатени сметки за повече от два месеца.

„Прекъсването на електрозахранването е една крайно нежелана мярка както за клиентите, така и за компанията", научаваме също така от енергийното дружество.

За улеснение на склонилите да плащат, от Е.ОН България са въвели най-различни възможности за проверка размера на задълженията: на телефон 0700 161 61 (денонощно, на цената на един градски разговор) чрез автоматичната линия или връзка с оператор, на Интернет страницата на компанията, чрез изпращане на SMS на номер 1611.

"Освен това, за да спести време на клиентите, Е.ОН България въведе различни начини за безкасово плащане: по банков път - чрез директен дебит  или платежно нареждане, чрез банкомат,  чрез интернет, чрез транскарт" - само и само клиентите да склонят да платят.

„Навременното плащане на консумираната електроенергия е изключително важно за компанията, за да се осигури необходимия финансов ресурс за извършване на дейностите, свързани с поддържане на мрежата, подобряване на качеството на електрозахранване и обслужване на клиентите" - декларират от дружеството. Вероятно горното има някаква връзка с факта, че в един момент Варна бе заприличала на дискотека заради проблемите - на стопанисваните от Е.ОН - мрежи.