EVN AG увеличи мажоритарните си дялове в "ЕВН България Електроразпределение" АД и "ЕВН България Електроснабдяване" АД до над 95%, съобщават от компанията.

В "ЕВН България Електроразпределение" АД компанията увеличи дела си с 30.75 % (равняващи се на 48 100 акции) или 94.27% от изтъргуваните днес, достигайки общ мажоритарен дял от 97.75%.

В "ЕВН България Електроснабдяване" АД, EVN AG увеличи дела си с 32.73 % (равняващи се на 61 600 акции), или 99.72% от продадените днес акции,  като достигна общ мажоритарен дял от 99.73%.

Това означава, че дружеството е бил днес основен купувач на аукциона по продажбата на държавния дял от двете дружества.

Общата сума за всички закупени от EVN акции е близо 90 милиона лева.

Решението да участват в покупката на тези акции е резултат от присъствието на компанията в България през последните 7 години, коментират от там.
"То още веднъж потвърждава дългосрочния ангажимент на EVN към развитието на българския енергиен сектор, което ще ни позволи да продължим с нашата активна политика за повишаване сигурността на електрозахранване и подобряване обслужването на нашите клиенти", е заявил Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България.

По-рано днес при старта на борсовата търговия на Българска фондова борса Йорг Золфелнер отбеляза, че инвестициите на EVN в енергийната инфраструктура в България от 2005 г. досега са надминали 900 млн. лв. В това число влизат 15 000 км нови кабелни линии, 1 500 трафопоста, 1,5 млн.сменени  електромера, нова когенерационна централа в Пловдив на стойност 100 млн. лв. както и два фотоволтаични парка.