В радио интервю, новият член на ЕЦБ - Йорг Асмусен (който замести подалия остават през миналата година Юрген Старк) заяви, че планираният Фискален Договор на Еврозоната и други страни-членки на Европейския Съюз не трябва да бъде смекчен (разводнен) и е необходимо да бъде приложен бързо на практика.

"Това е много критична точка. Необходимо е да бъде приложен в ход бързо, но без каквото и да е смекчаване", заяви Асмусен пред радио Deutschlandfunk, като добави, че е заложено на карта доверието към това постиганото споразумение в ЕС.

"Ние (от ЕЦБ) смятаме, че Фискалният Пакт е първата предпазлива стъпка към Фискален Съюз", каза членът на ЕЦБ.

Б.Р. Очаква се финансовите министри на Еврозоната и ЕС на предстоящата среща в началото на следващата седмица (следващия понеделник и вторник) окончателно да определят крайните детайли на Фискалния Пакт, който беше договорен на европейската среща на върха през декември 2011г. - Пакт имащ за цел да затегне режима на санкции за страните от Еврозоната, които надвишават лимитите за бюджетен дефицит (лимита от 3% от БВП) и лимита на публични дълг (лимит от 60% от БВП).

Асмусен от ЕЦБ каза, че програмата на банката за покупки на европейски суверенни дългови книжа (SMP)  не може да продължи вечно. Той не вижда инфлационни рискове от тази настоящата програма на ЕЦБ. Каза, че ЕЦБ има много нестандартни мерки в своя арсенал. Според него, извънредните мерки на ЕЦБ са само временно решение на проблемите в Еврозоната. Асмусен каза, че той подкрепя засилване на новия постоянен Европейския спасителен фонд (ESM) и че той трябва да бъде активиран колкото се може по-скоро. Според него е нужна стабилна и висока "защитна финансова стена" от страна на ESM фонда.

Асмусен каза, че Гърция е труден случай, но отново подчерта, че става въпрос за "уникален" случай (за изключение) в Еврозоната.