Ирландският премиер Енда Кени заяви, че ще се преведе референдум в Ирландия относно договорения преди време Европейския Фискален Пакт/договор и че "окончателното финализиране на споразумението за този референдум ще стане факт в идващите седмици".

Да напомним, че Ирландия каза "НЕ" на първият референдум в страната за одобрение на т.н. Лисабонски европейски договор през юни 2008г., преди да последва втори референдум през октомври 2009г. чак на който ирландците казаха "ДА" за Лисабонски договори.

Ирландия е една от трите страни със спасителна финансова програма от ЕС/МВФ (освен Гърция и Португалия) и една от страните в които се провеждат най-тежките сурови мерки на икономии и реформи по тази програма. Дори да няма риск "недоволните" от тежките реформи ирландци да кажат "НЕ" на референдума за Новия Европейския фискален пакт, самото искане на референдума може да постави въпроса, дали други страни от Еврозоната провеждащи сурови мерки на икономии няма да се "изкушат" да поискат провеждането на референдум по този важен въпрос за новия Фискален Договор? И какво би се случило, ако този (и евентуални) други подобни референдуми кажат "НЕ" на Европейския фискален пакт -> риск от нова дестабилизация на Еврозоната?

Тази новина за референдум в Ирландия относно новия Европейски фискален пакт, доведе за кратко до рязък спад на еврото на forex пазара. EUR/USD  проби под офертите купува в 1.3425/20 и в 1.3400 нивото падайки до 1.3389 долара, преди еврото да върне обратно над 1.3400 нивото.