Въпреки днешната поредна интервенция на ЕЦБ на вторичния европейски дългов пазар чрез покупки на италиански и испански облигации, дълговите книжа на Италия остават под натиск от продажби, което качва солидно тяхната лихва и "оскъпява" доста обслужването на огромния дълг на Ботуша.

Основно негативно влияние върху италианските дългови книжа днес продължава да оказва аукциона от петък на нови дългосрочни италиански облигации и постиганите по-високи лихви по новите книжа спрямо последните подобни аукциони преди около месец, както и "охлаждане" на еуфорията от средата на миналата седмица около общия анти-кризисен европейски спасителен план.

Най-сериозен натиск (продажби) има върху петгодишните дългови книжа на Италия, като лихвата има днес качва с 26 пункта към 5.99%, което е нов рекорден връх от старта на Еврозоната насам. Лихвата по 10г. книжа на Италия качва с над 20 пункта към 6.15% - малко под рекордните върхове от началото на август месец насам.

                Графика на лихвата по 10г. книжа на Италия

Днешният аукцион за нови дългови книжа на Белгия също премина при по-висока средна лихва, като лихвата по 10г. белгийски книжа качват с 9 пункта към 4.42% нивото.

Този солиден натиск върху италианските дългови книжа е доста негативен факто за целия европейски дългов пазар с оглед, че Италия е трета по големина икономика Еврозаната и много по-голяма от трите "спасявани" понастоящем страни: Гърция, Ирландия и Португалия. Ако кризата около италианските книжа се задълбочи, дори ливъридж на EFSF фонда до и над 1 трлн.евро няма да успее да помогне за овладяване на една по-дълбока европейска дългова криза с оглед на факта, че само падежите на дългови книжа на Италия и плащането по купони на италиански облигации за 2012г. е в размер на цели 167 млрд.евро (и Италия ще трябва да рефинансира своя дълги поне с 167 млрд.евро).

5г. CDS (credit default swaps) на Италия днес качват с 35 пункта към офертите купува/продава в 432-441 базисни пункта.