Над 260 таблети ще бъдат раздадени на пътните полицаи, за да могат да проверяват дали автомобилът има сключена гражданска отговорност. Това заяви Антон Антонов, началник отдел пътна полиция в МВР.

Освен това някой от стационарните видеокамери по основните пътни артерии в изходите на София ще бъдат оборудвани със специален софтуер, който да отчита дали има сключена полица, каза още Антонов.

Към 21 януари в България обхватът на застраховката (брой автомобили с Гражданска отговорност към такива в движение) е 81.88% , заяви зам. председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев. Това е доста над неофициалните данни, които разпространиха различни застрахователи, че обхватът е паднал под 75%.

Той посочи че от над 1.5 млн. нарушения по пътищата през изминалата година около 22 хиляди от тях или 2.6% от всички са свързани с липса на полица.

Претенциите към гаранционния фонд, който покрива щетите на водачи нямащи сключена застраховка ГО през 2012 г. са били 1930 при 1961 за 2011 г. Притеснителното е че броят на нарушенията на български водачи без Гражданска отговорност със зелена карта в ЕС е нараснал двойно от 331 през 2011 г. до 671, заяви председателят на фонда Борислав Михайлов.

Гаранционният фонд е изпратил над 335 хил. уведомителни писма до собствениците на МПС без данни за сключена „Гражданска отговорност". Другата причина за скока на обхвата е изчистването на базата данни.

От МВР съобщиха че предвиждат по-гъвкава политика спрямо тези, които не искат да сключват „Гражданска отговорност", защото нямат намерение да ползват автомобила си. Те ще могат да връщат талона на колата си в КАТ за времето, в което нямат сключена Гражданска отговорност и след това при облекчени процедури водачите ще могат да връщат талона си ако са сключили застраховката.

Около 300 хил. лв е цената на таблетите, като те са закупени от Мтел с договор за Интернет, стана ясно още на пресконференцията. Очаква се първите устройства да бъдат доставени в началото на февруари, като след това те веднага ще могат да бъдат използвани от служителите на МВР.

Внедряването на тези технологии ще позволи на ръководството на пътна полиция да знае във всеко един момент къде се намират патрулите в страната, което да доведе до по-добра координация в системата. В по-късен етап на внедряване на системата полицаите ще изпращат снимки на пътнищанаправени с таблетите, като по този начин в реално време ще може да се добива цялостна информация за състоянието на републиканската пътна мрежа. Това заяви за Money,bg изпълнителният директор на дружеството разработило софтуера - Мусала Сфот,  Делян Лилов.