На фондовите пазари в света само за няколко дни след понижението на кредитния рейтинг от агенция S&P на САЩ инвеститорите загубиха близо 10 млрд. д., цената на златото достигна рекордните 1921 д. за тройунция, а цените на редица борсови стоки, като суровини, метали и горива се„сринаха". Лидерите на водещите икономически страни от ЕС, като Меркел и Саркози, дори прекъснаха летните си отпуски и адхок взеха да разрещават тежките финансови проблеми пред своите икономики и тези на някои страни в Еврозоната.

В последните 2-3 месеца дори икономически колос, като Германия вече отчита по-слаб износ, както и незначителен ръст на вноса, заради пониженото потребление на стоките в страните от ЕС. Франция пък регистрира нулев икономически растеж през второто тримесечие., което още повече засилва притесненията дали страната ще може да поеме проблемите на еврозоната заедно с Германия. През септември акциите на водещи банки като Дойче банк и Социете Женерал паднаха с над 7-8 %, а рейгитгите на няколко водещи френски, британски италиански, испански и португалски банки, между които и водещата у нас УниКредит, бяха понижени.

У нас обаче българският премиер се прави на куражлия за нашата икономика и твърди, че страните от Еврозоната трябва да вземат пример от България като модел за стабилни финанси. В потрес останаха в началото на октомври, при съвместната пресконференция с премиера на Чехия, журналистите н Прага, където той посъветва развитите европейски страни с голям дефицит да го намалят като изравнят пенсиите и заплатите на своите сънародници с българските?!? Вместо ние да догонваме европейските доходи, то се дават абсурдни съвети, които само го излагат, а с това и - България.

Вицепремиерът ни Симеон Дянков дори е възхитен, че Германия подкрепяла българския модел за финансова стабилност. С него той искаше да успокои нашите сънародници, че макар те да са най-бедни в ЕС, го не трабва да се тревожат за ситуацията на финансовите пазари в света. Той опроверга опасенията от евентуално повторение на кризата отпреди четири години.

Основателен е въпросът дали освен някой заклет привърженик на ГЕРБ има някой трезвомиклещ предприемач или финансист в България, който да не се притеснява за своя бизнес, като наблюдава трусовете на борсите в света и да не се страхува от възможен спад в потреблението и индустриалното производство в страните от ЕС, за които основно е българския износ.

Единствeно „вечният оптимист" Симеон Дянков е в състояние да допусне и да го твърди наляво и надясно, че: „Хората трябва да са спокойни, защото финансовата система в страната е стабилна. Когато има финансова дисциплина, тогава няма защо да има притеснения от кризата". Предизборно той дори обеща, че „...след като от първи септември минималната работна заплата ще се повиши на 270 лв., очаквам още през пролетта на 2012 г. да има ново увеличение."

Наистина е верен онзи анекдот, че най-много се лъже преди избори и след лов и ето защо министърът продължава да фантазира и да твърди, че: „Разходите са по-ниски от заложените, а очакванията ми са до края на годината да бъде изпълнен и планът за приходите. Митниците събраха с 400 млн. лв. повече ДДС от заложеното, а след въведените мерки в системата на Националната агенция по приходите нямам притеснение, че до края на годината ще бъдат изпълнени и заложените приходи от данъци и осигуровки", допълни финансовият министър".

Той обаче забравя да каже истината на българския народ, че дори да бъдат изпълнени вследствие на високия темп на инфлация на основните потребителски стоки приходите в бюджета от ДДС, акцизи и преки данъци, то те са с около 2 млрд. лв. по-малки от тези през 2008 г., а почти не останаха вече готови пари за харчене от топящия се фискалеи резерв, формиран при предишния правителствен кабинет.
Не трябва българските управници да подценяват с лека ръка някои прогнози за по-малък растеж у нас от предвидения в Бюджет 2011, както и в Еврозоната. Основателен е въпроса: Навлиза ли светът в нова рецесия? Няма еднозначен отговор на този въпрос, но след последната седмица хаос на финансовите пазари, вероятността глобалната икономика в света отново да забуксува се повиши значително. На този въпрос се опитва да дане отговор президентът на Световната банка - Робърт Зелик. Това той прави извода, че: „Световната икономика е навлязла в нова, по-опасна фаза и страните от еврозоната ще трябва да реагират бързо ... Въпреки че паниката на пазарите беше предизвикана от понижението на рейтинга на американския дълг... Европейската дългова криза е по-обезпокоителна в непосредствен план".

У нас обаче е налице странно спокойствие у управляващия правителствен екип. Дори парламентът излезе за две седмици в предизборна ваканция. Министър Дянков дори заяви, че в България няма опасност от рецесия. Той бодряшки парира подобен въпрос:„ Не! В някои държави може би да, но у нас - не".

Наистина политиците следва да вдъхват спокойствие, но изказванията на представители на изпълнителната власт „какъв остров на сигурността е България в момента изглеждат фриволни. У нас липсва и т.нар. план Б , което за българския бизнес и за българските грагдани е абсурд, но очевидно, че някои министри ни най-малко не се притесняват от нова криза, която те вече ще посрещнат с изчерпан фискален резерв, който от 8,2 млрд. лв. вече е под 5 млрд. лв. и то само за по-малко от две години.

На практика България не е в състояние, с възможностите които има, за да противодейства на външни трусове, които паниката на капиталовите пазари последните две седмици предизвиква.

Българската икономика може да бъде засегната от евентуално забавяне на глобалната икономика по линия на експорта и на банковата система. Първите сигнали за намаление на експорта са вече факт, но той не се отчина от финансовия ни министър, за който дори понижението на цените на основни експортни стоки за ташата страна е без значение. България е вторият износител в света на електролитна и неелектролитна мед, като тази стока заема около 13% от целия ни износ. А само за последната седмица от август 2011 г. цените на медта паднаха от 9900 на 9100 долара за тон. На друга наша основна експортна стока - горивата, цените също падат на международните пазари. Подотрасъл „машиностроене" също е засегнат от кризата.

Засега банковата ни система е стабилна, независимо от хаотичната и нескопосана финансова и икономическа политика на българското правителство. Налице е и сериозна опасност за нашата крехка икономика от забавяне на икономическото развитие на основните ни търговски партньори като Гърция, Италия и дори Германия. Това ще има силен негативен ефект и върху износа на България, който е основен, а в момента и единствен, двигател на икономиката ни в посока нагоре.