След влизането на България в ЕС всеки си задава въпроса кога ще паднат лихвите по заемите у нас. Тази възможност наистина присъстваше, но след като финансовата криза обхвана и част от Европа, алтернативата започна да се превръща в мираж. 

Лихвите у нас паднаха през последните години, но все още не са на тези нива, каквито са в другите европейски страни. Възможностите за отпускане на заеми в България значително се разшириха, но обезпеченията, за  които настояват банките, също не са леко задължение.

Очаква се банките да повишат таксите за обслужване на кредитите след въвеждането на директивата за потребителския кредит, която дава възможност за по-облекчени условия на погасяване на  заемите, а това не е в полза на трезорите.

Например СИбанк може да ви отпусне потребителски кредит без да е необходимо обезпечение, но в този случай лихвата е 14,50%. Ако можете да предложите поръчители, лихвата по заема ще е по-малка - 11,25%. Банката може да отпусне заем срещу ипотека при лихвен процент между 7,25-6,75%.  

Лихвите на Булбанк за потребителските заеми варират от   7,85% до 17%, която е най-високата лихва за кредит от Булбанк, който в случая е заем без доказване на дохода.

Лихвата на онлайн потребителския заем на ОББ без поръчители е 14,75%. Трезорът предлага и опция на потребителски кредит без поръчител при лихва от 15,25%.  При наличие на някакво обезпечение лихвата пада. Ако парите ви трябва спешно, банките предлагат бързи кредити, но лихвите по тях също са високи. Например Пощенска банка дава бързи заеми без поръчител срещу лихва от 15,20%. Ако имате поръчител в случая - заемът ще ви се оскъпи с 13, 95% на месец.

Ако искате още по-евтин потребителски кредит, трябва да обезпечите заема с ипотека, са условията на Пощенска банка. 14,70% е лихвата по потребителския заем без поръчител с доказване на дохода в ДСК. Ако нямате намерение да доказвате доходите си, лихвата по кредита без поръчител в някогашната „Банка на народа" се качва - 15,95%.   

Прави впечатление, че отпусканите кредити в евро са по-евтини. Например СИбанк предлага потребителски кредит с ипотека в евро срещу лихва от 6,75%, и в лева - с лихва от 7,25%.  Тук условието е, че можете да получите сума до 80% от пазарната стойност на имота. Ако искате банката да ви отпусне пари до 100% от стойността на имота, естествено това ще стане при по-висока лихва както е при Пощенска банка - . 9,20% лихва за кредит в лева и 7,80 % в евро.

Експертите обясняват по-евтините кредити в евро с факта, че левовият ресурс за банките е по-скъп. Финансирането от международните банки е с по-нисък лихвен процент, докато финансирането в левове за трезорите идва от средствата от депозити, чиито лихви през последната година много скочиха. Това принуждава институциите да отпускат заеми в лева при по-висока лихва.

В зависимост от това да ли има обезпечение или не, лихвата по заема от Райфайзенбанк също пада. Някои български банки не обявяват конкретни подробности и предпочитат да водят индивидуални преговори с клиентите.

Сигурно е, че ако сте отдавна клиент на определена банка, ще получите кредит при по-облекчени условия.

Отдавна лихвите по кредитите, отпускани от банките в други по-развити страни от ЕС, са с по-ниска лихва. Като гражданин на ЕС, всеки българин може да кандидатства за кредит в банка от съюза.

Например лихвата на за така наречения „частен кредит" с фиксирана лихва за 12 месеца в Дойче банк е 4,99%. Ако решите да се възползвате от „раменкредит" на най-голямата банка в Германия - лихвата ще варира в зависимост от годините на изплащане на заема.

Ако поискате кредит от Пощенска банка в Германия за 12 месеца в размер на 10 хиляди евро, лихвата ще е 4,44%.