Шофьорите, които извършват повече нарушения на пътя, ще плащат по-висока застраховка "Гражданска отговорност". Това е заявил вчера Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков. Според думите му, така наречената система "бонус маулс", при която, внимателните шофьори без нарушения плащат по-ниска "Гражданска отговорност" най-вероятно ще бъде въведена от началото на 2016 г.

От юни тази година, застрахователите са длъжни да да подават данни за нарушенията на клиентите си към гаранционния фонд. Според зам.-председателят на Комисията за финансов надзор, Ралица Агайн, за да бъде успешна приложена тази система, трябва да бъде създадена единна система за нарушенията, която да е обща за всички застрахователни компании, информират от Сега.

Системата  "бонус-малус" в момента е приложима само в рамките на дадена застрахователна компания. Според шефът на ДЗИ, ако стане единна за всички компании, ще могат да се дават отстъпки и правилата ще станат общи за целия пазар. Сега в момента, ако не е доволен от цената на "гражданската" заради нарушенията му, той се пренасочва към друг застраховател, който не е информиран за нарушенията му.

Според Чолаков, ожесточената конкуренция на пазара в момента, няма да позволи на цената на полицата да скочи по причини свързани с предстоящите изменения в Кодекса за застраховането. Промените в кодекса предвиждат както да се увеличи обхватът на застраховката, така и да се завишат максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи.