Немският Конституционен Съд обяви вчера че ще забави (с няколко седмици до цели три месеца?) взимането на решение относно съвместимостта на новия Европейския постоянен спасителен механизъм (ESM фонда) със законите и конституцията на Германия. Осем членното жури на Конституционния съд на Германия изрази своите опасения по време на вчерашното многочасово изслушване на жалбоподатели и защитници на одобрения от двете камари на немския парламент ESM фонд и Европейския фискален пакт в опит да се намери точния баланс между бързото одобрение от конституционния съд на ESM фонда и повече време необходимо за взимане на правилното решение по въпроса.

След края на продължилото цели 11 часа обсъждане, Конституционния съд на Германия не излезе с окончателно становище, нито с по-конкретен план относно срока за излизане с такова окончателно становище относно ESM фонда. Липсата на окончателно решение прави на този етап невъзможно официалното ратифициране от Германия на ESM новия постоянен спасителен фонд, който по план вече трябваше да влезе в сила в началото на юли (към 9-ти юли?). За да влезе в сила ESM фонда в Еврозоната той трябва да бъде официално одобрен от участващите в него страни-членки с капитал поне 90% от 500 млрд.евро заложени във фонда. А само делът на Германия в него е 27% от тези 500 млрд.евро, което означава, че докато най-голямата страна от Еврозоната не ратифицира окончателно ESM фонда, този фонд яма да може да започне да функционира.

След това решени (или по-срок липсата на решение) на немския Конституционен съд, фин.министър на Германия - Шойбле предупреди за възможни негативни последици от забавянето на това важно решение на съда, като подчерта, че тези възможни негативни последици може да са разширят далеч извън Германия задълбочавайки дълговата криза в Еврозоната и липсата на доверие към региона от страна на финансовите пазари.