Управляващата в Германия партия SPD планира  финансова помощ за закупуване на екологични автомобили, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предвижда се да бъде отпуснат изключително изгоден кредит до 1800 евро за придобиването на такъв автомобил. Планирана е помощ от 140 милиона евро за 4 години, която ще бъде осигурена и управлявана от държавната банка KfW.

Условие за придобиването на нова кола малък или среден клас е да е с най-високо ниво на екологичност и ефикасен клас „А".

Транспортният министър Волфганг Тийфенсии заяви, че по-бедните хора няма да бъдат в състояние да отделят допълнителни средства за екологични автомобили. Именно на тези хора трябва да се намали лихвата по кредитите. От една страна министърът иска да допринесе за опазването на околната среда, от друга страна да подпомогне родната автомобилната индустрия, която се оплаква, че германците не купуват нови коли както преди.

В политическите среди това предложение на транспортния министър се приема с подозрение. Някои от тях заявяват, че не са съгласни на дългосрочен преференциален заем за закупуване на нова кола. Новите автомобили ще се предлагат със значително намаление. Цената на бензина е най-добрият аргумент, твърдят експерти.