Според последните проучвания на общественото мнение, межди 45% и 50% от ирландците ще гласуват "ЗА" на днешния референдум за новия Европейския фискален пакт/договори. Около 33%-35% от ирландците биха гласували "ПРОТИВ" фискалния пакт и все още между 16% и 20% от ирландците не са решили как да гласуват.

Въпреки тези последни проучвания и агресивната кампания на ирландското правителство в подкрепа на вота "ЗА" за Европейския нов фискален пакт, все още има известни опасения относно днешните резултати от референдума с оглед рисковете за протестен вот от типа на гръцкия на парламентарните избори на 6-ти май.

В своя реч преди референдума, ирландския премиер Енда Кени каза, че "силно гласуване с "ЗА" на референдума ще създаде ясност и стабилност от която се нуждае нашата страна, за да продължи по пътя на икономическото възстановяване". "Този фискален пакт няма да разреши всички наши проблеми, но е една част от тяхното разрешение", посочи той.

Една Кени предупреди, че може да има влошаване на условията, ако днес Дъблин гласува "ПРОТИВ" европейския фискален пакт, тъй като негативен вот рискува да постави под въпрос спасителния план на Ирландия на ЕС и МВФ и да доведе до потенциална загуба на достъпа до финансовата помощ от страна на Европейския спасителен фонд (EFSF и ESM фондовете) и до отлагане за дълго време на достъпа на страната до самофинансиране на капиталовите/дълговите пазари. "Ако днес гласуваме с "НЕ", има риск от понижение на кредитния рейтинг на Ирландия от страна на рейтинговите агенции", предупреди ирландския премиер.

Бел.р. Днешен позитивен вот на рефернедума в Ирлндия може да окаже слаба подкрепа за еврото на forex пазара, но с оглед очакванията за такъв позитивен вот, едва ли тази подкрепа ще бъде много голяма. Негативен днешен вот в Ирландия обаче определно би било нов негативен фактор както за еврото, така и за напрежението около евриопейската дългова/икономическа криза като цяло.