Европейската централна банка запази основната си лихва на рекордно ниското равнище от 0,25 на сто. Решението е било взето на днешното заседание на регулатора, съобщава на сайта си ЕЦБ.

Освен това, ставка на лихвата по депозитите също се запазва на нулевото си равнище. ЕЦБ запази без промяна и пределната заемна (кредитна) лихва от 0,75%. За последното банката понижи тази лихва с 25 базисни пункта на своето заседание в началото на месец ноември.

Английската централна банка (АЦБ) обяви след края на днешното заседание, че запазва без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,5%, въпреки че нивото на безработица падна през трите месеца до февруари до 6,9% - под заложения от банката праг от 7%, който трябваше да бъде достигнат, преди тя да започне да обмисля затягане на лихвената политика.

Банката запази без промяна и размера на "замразената" програма за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда. За последно АЦБ повиши тази програма с 50 млрд. паунда на своето заседание през юли 2012-а година.

Днешното решение на ЕЦБ потвърди мнозинството прогнози на финансовите пазари и противопоставяйки се на призивите на водещи международни институции като МВФ и ОИСР за предприемане на по-решителни мерки за предотвратяване на рисковете за дефлация, коментира bnr.bg.

Днешното решение на ЕЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари на фона на слабото повишение на инфлацията в еврозоната през април до 0,7% от многогодишното дъно през март от 0,5% и с оглед серията позитивни икономически индикатори от региона (повишение на продажбите на дребно, солиден ръст към близо тригодишни върхове на бизнес активността в региона през април).

Сега вниманието привлича пресконференцията на шефа на ЕЦБ Марио Драги, на която той вероятно ще потвърди т. нар. "бъдещи насоки" на политиката на Централната банка и отново ще подчертае, че Банката обещава да запази лихвата в текущото или по-ниско ниво за "продължителен период от време".

Еврото поскъпна за кратко в резултат на очаквания изход от днешното заседание на ЕЦБ, достигайки нов двумесечен връх от 1,3960 долара. Но след като първият опит за "превземане" на тазгодишния връх около 1,3967 (връх от 13-и март) се окаже неуспешен, последва слабо прибиране на печалби от спекулативни "дълги" позиции и единната европейска валута върна леко назад към 1,3940 долара в очакване на пресконференцията на Драги.

Еврото се върна леко назад и към 141,80 йени, след като по-рано днес поскъпна към 142,02 йени, но в същото време задълбочи своя отскок към 0,8233 британски лири (точно до върха от 5-и май), след като и АЦБ не изненада финансовите пазари, запазвайки без промяна своята стимулираща парична и лихвена политика.