Първата копка на първият мол в Русе - Дунав Мол - ще се състои днес, от 10.30 часа, съобщиха организаторите на събитието.

Изграждането на най-големия русенски търговски център се осъществява с финансиране от австрийската компания Hypo Alpe-Adria-Leasing на стойност близо 15 милиона евро, отпуснати за срок от 144 месеца.

Дунав Мол е търговски център на четири етажа с разгърната застроена площ от 31 795.92 кв.м. Изграден е на пет нива - едно подземно и четири надземни. В сутерена е разположен подземен паркинг с 228 паркоместа, до който от ниво терен автомобилите достигат посредством двулентова покрита рампа.

На партерния етаж са разположени голям хранителен магазин с площ 2200 кв.м и 17 търговски помещения, предназначени за магазини, банкови офиси, мобилни оператори и др. Първият и вторият етаж със застроени площи са предвидени 70 помещения за мода, услуги, обзавеждане, техника, развлечения и казино. Третият етаж е предназначен за развлечения и отдих, с открита тераса и панорамен изглед към реката, food court, четири кафе-бара, детски кът, боулинг, билярд.

Едно от основните предимства на ДУНАВ МОЛ е неговото местоположение  на 4 пътни артерии - входа на Дунав мост от Румъния, София и Варна, Силистра и към централната част на града. В непосредствена близост е разположен и Индустриален парк Русе, където ежедневно ще работят над 10 000 човека.

Инвеститор в ДУНАВ МОЛ е българската компания МАРМЕГ ООД със собственици Венцислав Рачев и Димитър Димитров.

За цялостната концепция за отдаването на площите под наем се грижи  ФОРОС - Национална Компания Недвижими Имоти. 

Проектант на Дунав Мол е арх. Георги Стефанов, а за строител на мол-а е избрана фирма ИНТИС.