Руснаци скочиха срещу родно оръжие", пише „Монитор"

Българските автомати са с различна конструкция от руския "Калашников"

Представител на руската компания "Ижмаш", която произвежда автоматите "Калашников", постави България в списъка на страните, които правят руското оръжие незаконно, без лиценз от Русия.

"Редица страни продължават незаконното производство на автомат "Калашников", нарушавайки грубо сключените по времето на СССР лицензионни договори", заяви Александър Заварзин, директор по външноикономическата дейност в концерна, цитиран от Интерфакс. По думите му над десет завода в света произвеждат автомати "Калашников" без лиценз, което според него било пиратство. Те се намират в България, Румъния, Полша, Израел, Китай и дори в САЩ.

"Твърдението, че през съветската епоха автоматите "Калашников" уж безконтролно са се произвеждали в чужбина, в действителност не е много точно. При всеки конкретен случай непременно са издавани лицензи, като правило за десет години с възможност за удължаване. Последните лицензи са изтекли през 90-те години на ХХ век. Русия не ги е удължавала. Редица страни, като например Германия, доброволно са прекратили производството на наши автомати. Но има и страни, които продължават да ги произвеждат, променяйки малко само външния вид и наименованието на автомата", каза Заварзин.

"Ние отдавна не произвеждаме "Калашников", - контрира го шефът на родния завод "Арсенал" Николай Ибушев. "Ние произвеждаме наша конструкция автомат, вследствие на което претенциите на руските колеги са безпочвени", заяви Ибушев пред "Монитор". По думите му в Казанлък се прави автомат, който е много усъвършенствана версия на "Калашников".

"Г-н Завардин ми е познат, но няма да коментирам тенденциозни изказвания", категоричен бе шефът на "Арсенал". Според него СССР не е подарявал лицензи, а е предоставил различни видове документация за производство на автоматите.

"Тя обаче се отнася за най-стария модел - АК-47", добави Ибушев. По думите му Съветският съз се отказва от тази модификация още през 60-те години на миналия век и преминават от АК-47 към АКМ - модернизиран автомат, впоследствие към АК-74, който е даже с друг калибър.

"В самото начало, когато пристигна документацията, ние променихме технологията, а по-късно и конструкцията на автоматите", каза още Ибушев.

Той обясни, че търговското название на родните оръжия е "АР".

"Има различни модификации - със сгъваем приклад, с твърд приклад, различни дължини на цеви и други, но технологията, по която произвеждаме, е коренно различна от руската" завърши Ибушев.

Финансови стражари във всяка фирма с приходи над 100 млн. лв.", съобщава „Монитор"

Одитни комитети ще следят под лупа финансовото отчитане в предприятията, извършващи дейност от обществен интерес като топлофикационните дружества, водоснабдителните дружества и енергоразпределителните фирми. Такива комитети ще бъдат създадени и в газови компании, телекомуникационни оператори, в БДЖ, в застрахователните фирми, в банките и търговските дружества, емитиращи ценни книжа.

Това предвиждат промени в Закона за финансов одит, изготвени от Министерството на финансите.

Одитните комитети ще следят и ефективността на системите за вътрешен контрол и за управлението на рисковете в предприятията. Те ще бъдат избирани от общото събрание или от едноличния собственик.

При компании с персонал до 250 човека, активи до 86 млн. лв. и нетни приходи до 100 млн. лв. ролята на одитен комитет може да се изпълнява от управителния съвет или надзора, уточниха от финансовото министерство, ръководено от Пламен Орешарски.

Комисия за публичен надзор ще следи дали одиторите си вършат качествено работата, гласят още промените в закона. Комисията ще надзирава и дейността на Института на регистрираните експерт-счетоводители (ИДЕС). Тя ще се състои от председател и шестима членове, които обаче няма да бъдат назначени на щат. Управителят на БНБ, министърът на финансите, председателят на Сметната палата и шефът на Комисията за финансов надзор ще посочат по един член на комисията. Двама членове ще бъдат определени от управителния съвет на ИДЕС. Всеки регистриран одитор ще бъде проверяван за качеството на извършваната дейност поне веднъж на 6 години, а тези, които одитират предприятия от обществен интерес - на 3 г.

Проектът предвижда да се създаде нов публичен регистър на одиторите, които извършват независим финансов одит. Информацията ще се съхранява в електронна форма и ще е достъпна за обществото по електронен път.

Миков погва катаджиите", пише „Стандарт"

Пълната промяна в МВР почва от катаджиите и уличните патрули. Новият вътрешен министър Михаил Миков е вдигнал мерника на пътните полицаи, които рекетират шофьорите, и на униформените, които не ловят апаши по кварталите. Това предвижда планът за реформа в МВР, представен от Миков на премиера Сергей Станишев вчера. Първа точка в него е повече полицаи по улиците и шосетата. Те ще гарантират спокойствието на хората и ще намалят напрежението по пътищата.

Шефът на КАТ София Венцислав Симеонов и началникът на СДВР Румен Стоянов най-вероятно ще бъдат сменени, научи "Стандарт". В МВР имало сигнали за нови злоупотреби с регистрации на коли. Симеонов не се справил и с опашките пред КАТ. Стоянов пък не намалил престъпността в София.

Хайки за подкупни катаджии прави от няколко дни Инспекторатът на МВР. На прицел още от Разпети петък са униформените по магистралите, които дебнат хилядите коли по празниците, довериха от полицията. Засега шефът на КАТ Алекси Стратиев запазвал поста си. Той припомни вчера, че от 7 май започва глобяването до 50 лв. на място с фишове на джигитите по шосетата.

Всички чиновници в РПУ-тата излизат на улицата, довериха още от МВР. Те ще минат бързо тестове и започват да дебнат за бандити. Като американците те няма да стоят на едно място, а непрекъснато ще патрулират из района си.

Пролетно почистване на полицията в Русе замислял още Миков. Крайдунавската дирекция трябвало да се отърси от къртиците на Ваньо Танов, научи "Стандарт".

Михаил Миков информирал премиера и за срещите си със зам.-министрите и с директорите на национални служби и специализирани дирекции в МВР. Очаква се най-късно на заседанието на Министерския съвет в сряда той да представи новия си екип на ул. "6-и септември". От досегашния ръководен състав на ведомството поста си запазвал само Горан Йонов, който трябва да подготви доклада за проверката от Брюксел по глава "Вътрешен ред". Жълтите пък искали да преместят зам.-шефката на отбраната Соня Янкулова в МВР. След Гергьовден Миков ще направи национално съвещание на ръководството на полицията с премиера Станишев.

Доставчици на ток и парно се проверявали сами", разкрива „Дневник"

Доставчици на електроенергия, вода, парно, газ държат контрола и върху качеството на уредите, които измерват потреблението им. Това ги поставя в конфликт на интереси, от който потърпевши могат да са гражданите, които не са защитени, алармираха експерти по управление на качеството.

Консултантът по управление проф. Илия Ценев от фондация "Качество 21 век" установи, че към края на февруари поне 9 от 63 дружества са оправомощени от Държавната аенция по метрология и технически надзор да пвроверяват себе си. Между тях са електроразпределителното дружество "ЧЕЗ електро", което наскоро узакони собствена лаборатория "ЧЕЗ лабораторис", топлинният счетоводител "Бруната България", която е свързана с лабораторията "Административен център Бояна", и дори Министерството на вътрешните работи, което само настройва радарите и "балончетата", с които се измерва съдържанието на алкохол в кръвта на шофьорите.

Съмнението е, че дружествата, които осъществяват доставките, са заинтересувани уредите, които лабораториите проверяват, да са настроени в горната граница на допустимото отклонение и така да отчитат по-голямо потребление от реалното. Според проф. Ценев конструкцията на отчитащата техника позволява по време на проверката уредите да бъдат настройвани повече или по-малко в рамките на предписаната по закон или техническата спецификация грешка на измерване. "Обществото няма гаранция, че те няма да бъдат настройвани да отчитат "повече" - в полза на търговеца, а не "по-малко" - в полза на потребителите", коментира експертът.

От "ЧЕЗ България" изразиха съмнения, че подозренията за некоректност на лабораторията, преди тя реално да е започнала да работи, имат за цел да я дискредитират. Оттам уточняват, че имат внедрена система за управление на качеството и спазват нормативната уредба. Всички нови електромери, които се монтират на мрежата, са с първоначална проверка, извършена от лаборатории, несвързани с ЧЕЗ, обясниха още от компанията.

Според ЧЕЗ организацията на работа в лабораторията предвижда протоколите от проверките и резултатите от измерванията за всеки електромер да се пазят 6 години, а проверяващите ще маркират всеки уред с персонален номер и ще носят лична отговорност за качеството. Освен това дружеството обещава да използва уреди с компютри и специализиран софтуер за едновременна проверка на голям брой електромери, при която операторът да не може да въздейства на резултатите. Електромерите при проверка не се отварят и са запечатани с две пломби, уточняват от дружеството. Затова лицата, които проверяват, не могат да ремонтират съгласно изискванията на закона за трета независима страна, съобщават от ЧЕЗ.

Шефът на "Бруната България" Николай Жечков отхвърли обвиненията за конфликт на интереси между топлинния счетоводител и "Административна сграда Бояна". Той съобщи, че отдавна е прекратил участието си във втората фирма, на която според информационната система ДАКСИ е изпълнителен директор и съсобственик.

Освен това по думите му фирмите, които се занимават с топлинно счетоводство, не са доставчик и затова не са заинтересувани да отчитат по-голямо потребление от реалното. "Важното е не кой с кого е свързан, а как работи. Има много дружества, които, без да са зависими, не си вършат работата", коментира той. Жечков подчерта, че лабораторията е оборудвана с модерна техника, няма нарушения на закона и всички проверки, които досега са им правени, не са показали нищо нередно.

По думите на директора на Държавната агенцията по метрология и технически надзор Олга Манафова изискванията към лабораториите са заложени в Закона за измерванията и са същите, каквито са в Европейския съюз. "Лабораториите отговарят на изискванията да са независима страна, защото не участват в производството и ремонта на уредите и ние нямаме право да им откажем, щом са доказали, че разполагат с необходимия капацитет", каза тя.

Шефът на агенцията допълни, че в службата й е известно кои от дружествата са свързани лица по смисъла на Търговския закон, но агенцията няма право да прави сама проверки за такива връзки. Според нея съмнението би могло да бъде разсеяно, ако се направи промяна в Закона за измерванията, която да постави категоричното изискване за забрана на свързаност и по Търговския закон. Изпълнителният директор на агенцията също увери, че метрологичния надзор следи работата на лабораториите. Ако установим злоупотреби, имаме право да отнемем акредитацията, впрочем имаме доста такива случаи, каза тя.

Не е редно който държи ножа, да държи и хляба, коментира казуса председателят на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев. Според него практиката е сбъркана и действително в тези случаи независимост няма. Същевременно Кърлев допълни, че докато съществуват и алтернативни лаборатории, потребителят е защитен. "Всеки, който изпитва съмнения, че уредът му отчита неправилно, може да се обърне към нас. Ние ще му препоръчаме лаборатории, в които той да установи истината", каза шефът на федерацията.

Шейхове вдигат у нас кули близнаци", пише „Труд"

Арабски принцове имат амбицията да построят кули близнаци в София. Вдигането на 80-етажните сгради ще бъде обсъждано между 21 и 25 май, когато в столицата ще гостуват шейхът от Шаржа - Тарик ал Касими, и саудитският бизнесмен - принц Абдул Азис бин Мишал ал Сауд. Инвестицията ще е за около $ 300 млн.

Това съобщи пред "Труд" зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Гостите идват по покана на премиера Сергей Станишев. Първият - Ал Касими, е икономически министър и племенник на емира на Шаржа - едно от седемте Обединени арабски емирства. А вторият - Мишал ал Сауд, е голям строителен инвеститор.

Връщат половината от кредит за саниране", разкрива Монитор"

От Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) имат идея да предложат да се връщат поне половината от заемите, взети за саниране на апартаменти, научи "Монитор".

Официалният срок за завършване на програмата REECL е до края на август, но най-вероятно той отново ще бъде удължен поне с една година и това ще се реши след по-малко от месец, съобщи Борис Петков от Nexant, фирмата консултант на проекта. Има още неизползвани пари от 50-те милиона. евро, отпуснати от кредитната линия от Международния фонд Козлодуй и идеята ни е да се намери начин да бъдат усвоени докрай. Досега банките са дали кредити за малко повече от половината от тези пари, уточни той.

Търсим варианти да се дадат по-големи стимули за колективни проекти за енергийна ефективност, т.е. в изолацията да се включат всички живущи в една сграда, каза още Петков. Имаме идея енергийното обследване на сградите да бъде субсидирано от програмата REECL, като целта е те да се санират изцяло и домакинствата да кандидатстват за данъчна ваканция. Според законодателството собствениците в сградите, имащи висок енергиен клас, в срок от 5 или 10 години не плащат данъци за имота Ще предложим да се дава по-щедра субсидия за първите участници в колективен проект за саниране и постепенно да се намалява.

Искаме по-инициативните съсобственици на жилища да могат да ползват субсидия, която да достигне дори 50-60 процента от стойността на проекта., добави експертът.
Някои от банките, включили се в отпускането на кредитите по линия на REECL, са много по-активни от други. Най-голям интерес към енергийните кредити има в София, а в провинцията, напоследък много заеми се теглят в Стара Загора и Пловдив. Активността в търсенето на енергийни кредити зависи от икономическото състояние на районите. Най-малък е интересът в Северозападна България. България е пионер в отпускането на облекчени кредити за енергийна ефективност от бившите соцстрани. Подобен проект от половин година се реализира в Словакия, но там се акцентира на колективните проекти, свързани с жилищните асоциации на собствениците.
Безвъзмездните помощи се изплащат от грант, предоставен на тази програма от Международния фонд Козлодуй (KIDSF).

Според условията на REECL заем може да получи всяко домакинство в страната, но само един кредитополучател и само за един дом. Кредитополучателят трябва да живее в жилището, в което ще се правят финансираните енергоспестяващи подобрения. Имотът трябва да е съществуващ и вписан в съответните регистри, съгласно изискванията на българското законодателство. Кредит не може да се взима за жилища, които не нямат разрешение за ползване.

Може да се получи и втори кредит по програмата, но само за технологии, които не са били вече финансирани по нея - напр. с първия кредит си сменяте прозорците, а с втория си правите изолация на жилището. Новият заем може да се отпусне само от финансираща банка, която е отпуснала първия кредит. Левовата равностойност на 2000 евро е максималният размер на субсидията за всички 8 мероприятия за повишаване на енергийната ефективност в бита за едно домакинство, които се кредитират по програмата REECL.

В момента шест трезора отпускат кредити по Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL). Това са Банка ДСК, Булбанк, Обединена българска банка, Пощенска банка, ПроКредит банк, Райфайзен банк. Молби за кредит могат да се подават във всеки клон на финансиращите банки или в офисите или магазините на одобрени от тях доставчици на енергоспестяващо оборудване.

В случай че подходящите съоръжения и материали са инсталирани и доставени от партньорите на трезорите, банките могат да изплатят средствата по потребителския кредит и безвъзмездната помощ директно на тях. Кредитите се отпускат в лева или евро.

Държавата ще стимулира работата до 68 години", научаваме от Сега"

Социалното министерство планира чрез серия мерки да стимулира хората в пенсионна възраст да работят по-дълго. Възрастта за пенсия обаче няма да се вдига. Това става ясно от актуализираната стратегия по заетостта за 2008-2015 г., която бе представена вчера от екипа на социалния министър Емилия Масларова. Акцентът в нея е върху качеството на заетостта.

Средната възраст за излизане от работната сила да стане 68 години до 2015 г., предлагат от министерството. В момента мъжете се пенсионират на 63 г., а жените - на 59 г. и 6 месеца, но на практика излизат от работната сила на 64.1 г.
Една от мерките за по-дълга активна трудова дейност е повишаването на тежестта на всяка година трудов стаж. През февруари т.г. правителството удвои процента, който се полага за всяка година стаж след придобиването на право на пенсия. Така 1 година работа след пенсионна възраст вече е равна на 3 г. осигурителен стаж. Целта е да се стимулира отлагането на пенсионирането. Пенсионерите, които са решили да продължат да работят, имат право и на безплатно обучение.

"Всички мерки за стимулиране на удължаването на трудовия живот ще се конкретизират в специален план за действие по стратегията", уточни Елка Димитрова, експерт в социалното ведомство. Например могат да се осигурят по-добри условия на труд за възрастните работници, по-гъвкаво работно време, да се поемат транспортните им разходи и др. "Може да се договори дори, че служителят няма да бъде уволняван, ако например закъснее малко за работа, тъй като е ходил на лекар", каза още тя.

Заетостта при възрастните от 55 до 64 г. да се повиши от сегашните 42.6% на 52% през 2015 г., е записано още в стратегията. Общата заетост пък трябва да достигне 72% за същия период. Според плановете на социалното министерство производителността на труда трябва да се повиши с цели 15% - до 50% през 2015 г.

Някои марки цигари поскъпват", пише Новинар"

"Бритиш американ табако" (БАТ) увеличи цената на цигарите "Пал Мал".Това показва справка в публичния регистър за цените на тютюневите изделия. Така моделите "Ориндж", "Блу" и "Ред" вече ще струват 2.60 лв. вместо 2.50 лв. Марките на "Карелия" поскъпнаха с 40 стотинки и ще се продават за 2,40 лв.
Най-продаваната марка "Карелия Слимс" ще се продава с 30 стотинки отгоре и вместо 2.50 лв. ще струва 2.80 лв.

Преди две седмици "Булгартабак" повиши цените на всичките си видове слим цигари, които вече се продават за 2,40 лв. В края на миналата седмица холдингът увеличи цените и на цигарите от ниския ценови клас - "Невада" и "Арда". Те вече се продават по 2,30 лв. и 2,10 лв.

София продължава с мащабните ремонти на улици", съобщава Дневник"

Столичната община продължава с планирането на мащабни ремонти през лятото и есента, след като вече представи за тези в централната градска част. Сега вече обяви процедура и за извършването на такива по булеварди и улици извън центъра. Обявлението е разделено на осем обособени позиции, като за тях може да се кандидатства както заедно, така и поотделно. Срокът за изпълнението на поръчката е 30 октомври тази година.

През миналата седмица стана ясно, че реконструкциите на ключови булеварди и улици в центъра ще става поетапно, като първите ще започнат на 29 и 30 април по булевардите "Витоша", "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски".

Гаранцията за участие в новата процедура варира от 400 до 425 лв., а тази за изпълнение е 5% от стойността на договора.

Кандидатите трябва да представят комплект от документи, доказващи икономическите, техническите и финансовите им възможности за изпълнението на поръчката. Оборотът от изпълнението на сходни поръчки на участниците трябва да е не по-малко от 100 хил. лв. общо за последните три години. От тях се изисква да са изпълнили поне пет подобни проекта за последните пет години, както и да има поне три препоръки за добро изпълнение от предишни клиенти. Участниците е необходимо да представят списък с проектантския екип, който ще отговаря за изпълнението на поръчката.

Критериите за оценка на офертите са 60 точки за предложената цена, 30 точки за техническите показатели и 10 точки за срока на изпълнение. Документите за участие струват 150 лв. и могат да се закупят от касата на общината. Крайният срок за подаване на оферти е 6 юни, а разглеждането им ще стане по-късно същия ден.

Нараства предлагането на търговски площи", инфирмира Монитор"

На пазара на търговски площи у нас в момента се наблюдава нарастване на инвестициите в търговско-развлекателните центрове тип мол, се казва в анализ на естонската компания Arco Real Estate. Само в София сега са в процес на планиране и развитие 12 големи подобни проекта. Във Варна започналите да се реализират и предвидени проекти са около 10, а в Пловдив 4 големи търговски центрове тип мол са в процес на изграждане. В Бургас се проектират 3 големи търговско-развлекателни комплекса, а в Русе 2.

Инвеститорите се насочват вече към по-малките областни центрове - Стара Загора, Плевен, Видин, Шумен, Благоевград, Ловеч, Хасково, Кърджали, Търговище, Габрово. Молове са построени или се строят в близост до курортните центрове Банско, Самоков, Гоце Делчев, Слънчев бряг, Несебър, Сандански. Счита се, че всеки град с население над 70 000 души в страната вече има проект за мол.

Логистичните центрове и индустриалните площи са секторът с най-голям потенциал за развитие през следващите няколко години. Високата икономическа активност, устойчивото развитие на производствената и обслужващата сфера в страната увеличават търсенето на индустриални и логистични площи. Благоприятният бизнесклимат, ниските данъци и нива на заплащане на труда привличат все повече чуждестранни фирми и търговски оператори в България, пише в анализа.

В Пловдив понастоящем се изграждат 10 логистични центъра в новите индустриални зони край града, в София са в ход 6 проекта, във Варна 3, а в Русе обявените проекти също са 3. Анализатори предвиждат развитието на мащабна логистична зона в района между София и Пловдив и отчитат потенциал за развитието на този вид строителство в редица български градове като Бургас, Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково и други.

Плащаш данък в последния момент, внасяш левче отгоре", съобщава Сега"

Гражданите, които са решили да платят данък общ доход в последния момент, трябва да си приготвят допълнителни стотинки над дължимата сума, посъветваха експерти. Причината е, че преводите по банков път могат да пристигат по сметките на НАП с до 48 часа закъснение.

Така, ако гражданинът внесе налога си в последния възможен срок - 30 април, не е изключено сумата му да пристигне със забавяне в следващ ден. Тогава вече започват да се начисляват лихви. Ако не ги плати, гражданинът ще се води за нередовен.
Покрай задаващата се дълга ваканция и навика на българина да оставя всичко за последния момент е възможно компютрите да прегреят и да блокират и плащания, направени на 30 април, да бъдат регистрирани в системата на НАП чак в първия работен ден след празниците - 7 май.

Затова, който ще плаща в последния момент, трябва да преведе няколко стотинки до левче отгоре - в зависимост от дължимия данък. Лихвата за всеки ден закъснение се изчислява по формулата (ОЛП+10%):360. Основният лихвен процент за май още не е изчислен от БНБ, но за април той е 4.85%, което с добавката от 10% прави 14.85%. Този процент се дели на 360, колкото са дните в годината. Полученото е лихвата, която трябва да си начисли данъкоплатецът. Ако данъкът за внасяне е в размер на 200 лева например, при лихва 0.04% за 1 ден забавяне лицето трябва да доплати още 8 стотинки.

Доплащането се налага само за преводи в клонове на банки, които не са обслужващи на НАП. В София например обслужваща е СИБанк и при плащане в неин офис сумата пристига при данъчните веднага.

Най-лесно данъкът се плаща по интернет, стига лицето да има електронен подпис. Цялата процедура отнема 2-3 минути, казаха от НАП. Добре е сумите да се преведат най-късно 48 часа преди крайния срок 30 април.

В последните 2 дни приходната администрация очаква към 200 000 декларации. Офисите на НАП ще работят без обедна почивка, а в края на работния ден ще затворят чак след като обслужат всички чакащи. От агенцията съветват гражданите да разчитат и на пощите. Във всяка пощенска станция данъчната декларация може да се прати в плик, а в 414 клона в цялата страна декларацията може да се подаде на място срещу входящ номер. Всеки, който попадне на по-голяма опашка, може да звънне на тел. 0700 18 700 и служителите ще го насочат към най-близкия пощенски клон, където струпването на хора е по-малко.