Днес ще бъде пуснато частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. „Сливница", съобщи Агенция „Пътна инфраструктура".

В експлоатация ще се въведе лявото локално платно, осъществяващо директната връзка с Калотина, с което значително ще се облекчи движението. До момента трафикът се осъществяваше двупосочно в дясното локално платно, което в пиковите часове предизвикваше задръствания.

Пътният възел е най-голямото съоръжение от проекта за изграждане на Лот 1 на Западна дъга, в участъка от км 59 до км 61. Възелът е проектиран на три нива, с което ще се осигури безконфликтното преминаване през пътната връзка, ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик и ще се увеличи безопасността и сигурността на движението. Първото ниво минава под терена и свързва сегашното Околовръстно с продължението му на север. Средното ниво представлява кръгово кръстовище, което ще преразпределя движението в четири посоки - към Калотина, на север, към кв. "Люлин" и в посока към началото на автомагистрала "Люлин". Най-горното ниво е естакада, която ще отвежда движението от булевард "Сливница" директно към пътя за Калотина. Западната дъга има още един пътен възел, но на две нива - при свързването на бул. "Царица Йоанна" с Околовръстното.

С пускането на движението ще отвори фронт за работа по довършването на естакада „Сливница".