Е.ОН България започна поетапно спиране на електрозахранването на ВиК ЕООД, град Добрич поради неспазване на споразумението за разсрочено плащане. Водоснабдяване и канализация ЕООД продължава да не погасява текущите си задължения за електроенергия, съобщава от пресслужбата на Е.ОН.

През юли 2008 г., Е.ОН България подписа споразумение за разсрочване на задължението на ВиК - гр. Добрич, който е най-големият длъжник на компанията. Дългът в размер над 1.5 милиона лева, натрупан до месец юли, трябваше да бъде заплатен по съобразена с възможностите на ВиК схема в продължение на 8 месеца, като едновременно с това трябваше да се заплащат в срок текущите задължения.

„Бихме искали да подчертаем, че изрично условие за подписването на това споразумение е навременното плащане на всички бъдещи сметки", пишеше в писмо на Е.ОН България, изпратено до Управителя на Водоснабдяване и канализация - град Добрич и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Само три месеца по-късно дългът на дружеството отново достигна сумата от месец юли, а размерът на превежданите суми не отговаря на взаимно постигнатата договореност за плащане на текущите задължения.

На 26 септември 2008 г. Е.ОН България даде допълнителен срок за изпълнение на задълженията и отправи предупреждение за прекъсване, но без резултат.

На 7 октомври 2008 г. компанията започна поетапно изключване на захранването, като първоначално бяха прекъснати 8 обекта на длъжника, които нямат отношение към водоснабдяването на град Добрич и регион.

Днес прекъсването продължи и ако от страна на ВиК Добрич не бъдат предприети необходимите действия, електроразпределителната компания ще бъде принудена да пристъпи и към спиране на захранването на помпени станции.

Е.ОН България неведнъж е правила компромиси в името на обществената значимост на ВиК Добрич, но съгласно закона е длъжна да третира всички свои клиенти равноправно и не може да позволи преференциално отношение към свой длъжник, който не спазва постигнатите взаимни договорености.