Служителите от Главна дирекция „Охранителна полиция", които извършват контрол на пътното движение, ще засилят проверките за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност".

Контролната дейност за сключени задължителни застраховки е традиционна за началото на годината, но е и постоянен елемент при проверките на пътя. Целта е достигане на задължителния процент използваемост на задължителното застраховане и повишаване на критериите за сигурност по пътищата.

Според изискванията договор за застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилите е длъжен да сключи всеки собственик на моторно превозно средство, регистрирано на територията на страната, което не е спряно от движение, включително и ако не се движи по пътната мрежа.

Въпреки осъществяваната до момента контролна и наказателна дейност от страна на полицейските служители, процентът на незастрахованите МПС остава твърде висок. По данни на Гаранционния фонд към 30 октомври 2011 г. в повечето региони в страната превозните средства с валидна застраховка „Гражданска отговорност" са под 80 % от регистрираните и неспрени от движение.

В София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора и Габрово този процент е по-голям. В Кюстендил, Видин, Враца, Благоевград, Ловеч, София-област, Кърджали, Силистра, Монтана и Перник, притежаващите застраховка „Гражданска отговорност" са под 70 % от регистрираните.