Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е бил освободен от длъжност, твърди радио Дарик, като се позовава на съобщение от правителствена информационна служба. От пресцентъра на министерство на културата отказаха коментар, защото нямали информация. Като заместник-министър Димитър Дерелиев отговаряше за киното и театъра.

Пред радио Дарик Дерелиер е казал, че научава новината от тях и не би искал да я коментира, докато тя е неофициална. Бившият вече зам.-министър не отговаря на мобилния си телефон.

По-късно стана ясно, че новината е казана пред журналисти от премиера, който заедно с министър Вежди Рашидов се е срещнал с представители на изкуството и културата.

Димитър Дерелиев е филмов експерт, кинодраматург, сценарист и продуцент. Автор на сценариите на 40 документални филма, между които «Неонови приказки", «Черна хроника", «Епизоди от живота на Леон Даниел". Бил е директор на Националния филмов център и член на Борда на директорите на «Ню Бояна Филм".

Най-вероятно Дерелиев е бушонът, който изгоря след скандала с огромната българска делегация на филмовия фестивал във Вънеция.

В Италия избухна огромен скандал около филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо", който бе показан на фестивала във Венеция. Властите в Италия започнаха разследване срещу Силвио Берлускони заради аферата Мишел Бонев.

Разследването е във връзка с твърденията, че италианският премиер е похарчил близо 400 хиляди евро държавни пари, за да откара със самолет българската режисьорка и актриса Мишел Бонев и придружаващата я делегация на кинофестивала във Венеция. Там звездата получи специално създадена за нея награда.

Според режисьорката Иглика Трифонова прокуратурата трябва да се самосезира за финансирането на филма "Сбогом, мамо" от изп.-директор на НФЦ Александър Донев.