Мутри с бухалки и лихвари ще дойдат на наше място. Това заяви на пресконференция директорът на фирмата за бързо кредитиране „Изи Кредит" Неделчо Спасов, които заедно със свои колеги от „Кредисимо", „Неткредит", „Макс кредит", „Кредихелп" и други дадоха съвместна пресконференция. Повод за брифинга са промените в Закона за потребителския кредит, които в момента се разглежда от Народното събрание.

Припомняме, че между първо и второ четене бяха внесени промени, които ограничават максималната лихва и разходи по потребителските заеми да не надхвърлят законната лихва и основнат лихва определена от БНБ (така лихвите на кредитите не трябва да надхвърлят 50.5%).

Събирането на сами по себе си големи конкуренти е показателно за напрежението в бранша. Традиционно растящ, пазарът изостри през годините конкуренцията между най-големите фирми за бързи кредити. Сега обаче загубата на приходи ги обединява.

Тези законови промени застрашават бизнес, който внася десетки милиони лева данъци в бюджета и осигурява препитания на няколко десетки хиляди души, смятат от кредитните дружества.

Стотици хиляди семейства ползват услугите на компаниите за бързи кредити и ако те фалират, ще бъдат принудени да търсят средства от хора и структури в сивия и черния сектор, каза още Спасов.

Шефът на „ИзиКредит" заяви, че един човек на когото му трябват спешно пари, но няма възможност да ги вземе от банка, ще бъде принуден да пристъпи към необмислени действия и дори да наруши закона.

Здравко Иванов от „Кредихелп" посочи, че проблеми в сектора с бързите кредити има, но не трябва да се слагат всички фирми под общ знаменател. Необходимо е в законите да се разпишат ясно правила и тези, които не ги спазват да излизат от бизнеса.

Намираме отношението, което се създава към нас, за обидно. Ние не сме компании, които като дадат 100 лв. заем и от него получат 100 лв. лихва, ги прибираме и ги регистрираме като печалби. Ние сме компании, които дават работа на хиляди българи и им плащаме осигуровките, каза още Иванов.

Костадин Атанасов от „Кеш Кредит" заяви, че няколкократното увеличаване на сумите, които клиентите трябва да върнат често са недобросъвестни практики на отделни дружества. Това е така, защото клиентите ни получават ясен план за погасяване. Ако има просрочване по дадена вноска, тогава обаче е нормално да се наложат и наказателни лихви, каквото правят и банките.

Атанасов посочи, че дори и кредитите да бъдат просрочени клиентите ясно знаят, подписвайки договорите какви разходи ще платят.