Броят на получаващите социални помощи българи и румънци се е удвоил. Това съобщава германският вестник „Зюддойче цайтунг".

Изданието цитира нова информация от германската агенция по заетостта, според която през ноември 2013 година 44 000 български и румънски емигранти са получавали помощи. За сравнение: година по-рано те са били наполовина.

Същевременно работещите българи и румънци са нараснали с 24 процента до 137 хиляди. Изданието сравнява тези данни с емигрантите от Полша и Унгария, при които броят на работещите расте по-бързо от броя на получаващите социални помощи, като напомня, че от 1 януари 2014 пред гражданите на двете балкански страни не стоят законодателни пречки за работа в Германия.

Експертът от нюрнбергския Институт за пазара на труда Херберт Брюкер обаче казва, че ситуацията не трябва да се драматизира. Според него от една страна голяма част от българите и румънците живеят от дълъг период в Германия и вече имат право на помощи, а от друга - много от тях нямат завършено подходящо образование и заради това трудно се реализират на пазара на труда.

„Едва всеки десети българин или румънец в Германия получава социални помощи", казва още експертът. „Въпреки покачващата им се бройка, Германия печели заради останалите работещи техни сънародници в страната", обобщава Брюкер.