“2000 умират от вътрешноболнични инфекции” извежда  на първа страница  в. “Монитор”
Всяка 2-ра медсестра заразена, лечебници пестят от ръкавици
Не по-малко от 2000 българи умират всяка година от бактериални пневмонии и възпаления на пикочните пътища, причинени от вътрешноболнични инфекции. Това съобщиха инфекционисти по време на семинар за превенцията и контрола на вътреболничните инфекции, който се проведе в София днес.

Клиниките ни бъкат от всякакви „коки”, които впоследствие докарват редица тежки заболявания.

В България повечето от смъртните случаи са причинени именно от вътрешноболнични инфекции, които са ударили пациента след изписването му или са тлеели дълго време, дори месеци след като се проявят в някакво тежко вътрешно заболяване, коментира за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Прочети още от статията на в. “Монитор”

"Прокуратурата предупреди за наводнения от опасни язовири” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Наводнения заплашват отново страната заради хаоса и пълната безотговорност по отношение на язовирите, предупреди Върховната административна прокуратура (ВАП) на фона на задаващите се валежи. Институциите не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони. Към днешна дата язовирите и реките са все така опасни, но никой не взима мерки, установи последната проверка на прокурорите. Става дума за 2743 водоема, от които 268 са без ясен собственик.

Прочети още от статията на в. “Сега”

“5000 учители в пенсия до лятото" четем на първа страница на в. “Труд”
Министерството на образованието и науката най-после реши да отвори системата за младите хора и да се раздели постепенно с преподавателите, които отдавна са навършили пенсионна възраст. По данни на синдикатите в системата има 5000 преподаватели (от общо 85 000), които са над 61 г. До началото на лятото Кодексът на труда разрешаваше на работниците да се пенсионират, ако те искат. С промяната в КТ обаче работодателят вече има право да приключва отношенията си със служителите след навършена възраст и осигурителен стаж.  

Процедурата е започнала и би трябвало да приключи с края на учебната година и началото на лятото.  Пенсионирането е по-преценка на директорите. Те са и в правото си да оставят възрастните им колеги, ако нямат достатъчно кадри или пари за обезщетения.

Прочети още от в. “Труд”

“Русия обяви търговска война на Турция”, извежда  на първа страница  в. “Стандарт”

Не купувайте турски домати, така финансирате нови удари по нас, призова човек на Путин

Търговска война назрява между Русия и Турция след свалянето на руския самолет край турско-сирийската граница. Отношенията между двете страни от понеделник насам стават все по-обтегнати, а тепърва предстои да бъдат обявени реалните мерки, които Москва ще предприеме срещу доскорошния си търговски партньор. Очаква се те сериозно да засегнат търговията между двете страни, ще пострадат и инвестиционните проекти, включително газопроводът "Турски поток".

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че е наредил подготовката на "комплекс от икономически и хуманитарни мерки в отговор на инцидента с руския бомбардировач Су-24, свален от турските ВВС на границата със Сирия". Същевременно руският министър на икономическото развитие съобщи, че проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" ще бъдат замразени или отменени.

Прочети още от в. “Стандарт”

""Теленор" пуска бърз мобилен интернет от декември", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
"Теленор" обяви, че пуска мобилна услуга за високоскоростен мобилен интернет по технологията Long Term Evolution (LTE) от 1 декември. До средата на следващия месец тя ще може да се ползва в 35-те големи града в страната, както и във всички населени места с над 20 хил. души. Общото покритие дотогава ще достигне 56.7% от жителите на страната, обяви главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан. Той допълни, че мрежата от четвърто поколение (4G) ще се разширява и през 2016 г., но то...

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Отстъпките в Черния петък стигат до 70%, но не всички са реални!", четем на първа страница на в. „24 часа"
До 1 млн. лв. може да стигнат глобите за лъжливи намаления 

Последният петък на ноември е чакан цяла година от търговците по света, а от няколко години и у нас. Известният като “Черен петък” ден е шанс за изгодни покупки с големи намаления, но често има и измами, предупредиха експерти.

“Очаква се много магазини и интернет търговци да обявят големи проценти намаление на стоките, но са възможни и нарушения”, коментира Димитър Маргаритов, шеф на Комисията за защита на потребителите. Например почти всички столични молове пуснаха брошури, с които техните наематели декларират, че ще предложат намаления от 20 до 60-70 на сто. Същото обещават и сайтове за интернет търговия.

Прочети още от в. „24 часа"

„"Дневник": КАТ спря пререгистрацията на коли в София заради липса на номера", пише в. “Капитал Daily”
Столичният КАТ спира пререгистрацията на автомобили заради дефицита на регистрационни номера, научи "Дневник" от пресцентъра на МВР. Мярката се налага, за да има табели за по-дълго време за колите нов внос, които без номера не могат да се движат по пътищата.

Ограничението ще засегне около 400 души дневно, колкото е обичайният поток от пререгистриращи колите си. Спирането на смяната на регистрацията обаче не отменя задължението за уведомяване на органите на пътната полиция, че колата има нов собственик.

Смяната на собствеността се обявява в двуседмичен срок от датата на покупко-продажба. При новата ситуация хората, купили си кола с валидни номера, трябва да отидат с всички документи на гише 15 в столичния КАТ, където да обявят промяната.

Смяната на номерата ще стане, когато проблемът с недостига на табели бъде решен. Кога ще стане това обаче няма яснота.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Бюджет 2016 прокарва пак Политика на лутането", пише в. “Сега”
Защо напоследък сметката на държавата все не излиза? Зависи в какъв период разглеждаме усилията на правителството - ако трябва да направят бюджет от днес за утре, както е в случая с Бюджет 2016, нямат друг избор, освен да го направят със съответния държавен дефицит и да изтеглят заем. За да е иначе, би трябвало да има реформи в предходните години и мандати. Такива няма.

Това правителство не управлява за първи път. В първия си мандат кабинетът на Борисов не направи никакви структурни реформи и съществени промени в законодателството и сега им се пада да приемат поредния бюджет с дефицит. По мои лични сметки, без да претендирам за академичност и 100% прецизност, излиза, че към 5-6 млрд. лв. допълнително, под формата на дълг, са необходими на година на това правителство с този модел на управление.

Прочети още от в. “Сега”

“Проф. Атанас Тасев пред „Труд“: Путин може отново да върне „Южен поток“ към България” пише в. „Труд"
- Проф. Тасев, Русия спря газа на Украйна в 10 часа в сряда. Според вас България подготвена ли е за такова положение, като имаме предвид същата ситуация през 2009 г., когато Украйна започна да черпи от транзитираното за България и Европа гориво?

- В момента се случва класическо дежавю. През 2009 г. се случи същият сценарий, но при много по-благоприятни други условия. Преди всичко трябва да се пита „Булгаргаз“ дали има спад на налягането. Премиерът каза, че има, а това означава, че Украйна е започнала да черпи количества от транзитната система.

Прочети още от в. „Труд"

“Българката върти черпака и метлата по 35 часа седмично“, четем във в. “Монитор”
Едва 592 софиянки са се жалвали пред съда за домашно насилие
Българката не сваля престилката у дома и върти черпака и метлата по 35 часа седмично. За разлика от нея мъжете не обичат да помагат вкъщи и домакинската им работа се изчерпва с около 10 часа работа. Това е една от основните причини за ниския дял на жените, които заемат ръководни постове у нас, стана ясно по време на конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени”, която се проведе днес.

Едва 13 % от шефските места у нас са заети от дами. Това обаче е два пъти по-висок процент, отколкото средния за страните от ЕС. 30% от позициите в ИТ сектора пък са заети от жени. Годишното заплащане на дамите пък е с до 32 на сто по-ниско спрямо това на мъжете в един и същи бранш, сочат данни от НСИ.

Всяка четвърта българка, или един милион жени, у нас са били жертва на домашно насилие, сочи изследването на Европейската агенция за защита на правата на човека. Освен тях, всяка година още между 2 и 3000 деца са малтретирани.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„4 причини за конфликт между Русия и Турция", пише в. „24 часа"
Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност*
Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране, базирано на стратегическо проектиране и сценарийно планиране, знаят, че аз разглеждам като хипотетичен вариант възникване на много интензивно напрежение между Русия и Турция и какви са евентуалните опции за външнополитическо поведение на страната ни при условието на членство в НАТО, където Турция също е член, и на ЕС, в който Турция не членува.

Разбира се, изключително важен е конкретният кризисен контекст. Но за мен въпросът за възможно напрежение с висока степен на интензивност между Русия и Турция е бил много вероятен (вероятен не означава задължително неизбежен, а възможен) поне поради четири причини:

Прочети още от статията на в. „24 часа"

”Банско става Вавилон за 8 декември", пише в. “Стандарт”

Чакат 15 000 студенти от 4 държави на купон в зимния курорт. Плащат две нощувки, третата е бонус

Старият марксистки лозунг: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се", около 8 декември в курорта Банско звучи така: "Студенти от няколко страни, забавлявайте се". Не се очаква да има изключение и тази година. Курортният град ще се превърне във Вавилон за младежите не само от България. Очакват се над 15 000 възпитаници на университети от цялата страна да дойдат на купон под връх Тодорка. Компания ще им правят близо 2000 гръцки студенти, както и младежи от Сърбия и Македония.

"За няколко дни ще бъдем младежки център на Балканите. Подготвени сме да посрещнем подобаващо младите гости. Ще им осигурим незабравимо преживяване в най-добрия зимен курорт на страната", обещава Малин Бистрин, който е председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Прочети още от в. “Стандарт”