"Реформаторите искат 1/2 кабинет", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Претенции на Реформаторския блок за половината кресла в бъдещия кабинет могат да провалят коалицията с ГЕРБ. Това стана ясно след вчерашния рунд от преговорите, в които участва и Патриотичният фронт. На тях се обсъждаше вариант за дясно правителство на малцинството, което да бъде подкрепяно от патриотите в парламента. 23-мата реформатори обаче поискали осем министерства, което изнервило Бойко Борисов, твърдят запознати. Апетитите на Радан Кънев и компания са за правосъдие, здравеопазване, транспорт, външни работи, енергетика, икономика, МВР и електронното правителство. "Не сме искали 8 министерства, но за всички тези области имаме добре подготвени кадри", отговориха от Реформаторския блок. Преговорите текат "денонощно", обяви пък Борисов.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Актуализация без реформи = проблем" е заглавиe от в. "Труд"
Преди месец и половина написах в "Труд", че ако не започнат реформи, правителството ще остане в историята със свръхдефицит. Тогава много хора ми казаха, че преувеличавам, обаче за съжаление се оказах прав - актуализацията на бюджета беше внесена в парламента и тя предвижда бюджетният дефицит да скочи рязко и да достигне цели 4% от БВП, т.е. свръхдефицит.
Нека поставим нещата в перспектива. 2012 беше последната година, в която имахме редовно правителство за цялата бюджетна година. Тогава бюджетният дефицит беше 405 милиона лева или 0,5% от БВП - един сравнителни нисък дефицит, който не създава сериозни проблеми. През 2014 година, след актуализацията се очаква бюджетен дефицит от 3,2 милиарда лева (4% от БВП). Това е осем пъти повече!
Прочети още от в. "Труд"

"Вложители в КТБ скочиха на Радан" четем на първа страница във в. "Монитор"
Вложители в КТБ и представители на съвета „Ние гражданите" скочиха на Радан Кънев вчера, предаде ПИК. Причината е, че поставеният от Иван Костов начело на ДСБ т.нар. реформатор се обяви в личния си профил във Фейсбук срещу решението на временната бюджетна комисия в НС да бъде приета промяна в Закона за кредитните институции, задължаваща БНБ да оздравява банки с отрицателен собствен капитал. Текстът бе предложен от ГЕРБ и приет с мнозинство от гласовете в комисията. В същото време Кънев го определи в блога си като „абсурден", подчертавайки че депутатите от РБ не са го подкрепили.
„Кънев, защо искаш фалита на банката? Ти интересите на Цветан Василев и един сенчест
олигарх ли защитаваш, или си на страната на българите, които вече половин година нямат достъп до средствата си?!", попитаха риторично вложители в трезора, цитирани от ПИК. Според тях Кънев обслужва „користните интереси на приближен до Иван Костов олигарх с интереси в енергетиката" и изпълнява поръчки на обвиняемия за източването на близо 206 млн. лева от КТБ Василев, докато той самият е в Белград срещу мярка за неотклонение „подписка". Идеята била Кънев да убеди обществото в ползата от фалита на подставената под спецнадзор банка. Според вложителите в КТБ днес се подготвя протест пред НС, който по думите им е организиран с намесата именно на Цветан Василев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Власт по системата "ос на баланса": Кабинетът - на ГЕРБ и РБ с подкрепата на АБВ и ПФ", пише в. „24 часа"
Правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, но с гарантирана с подписи подкрепа от Патриотичния фронт и от АБВ. От днес това е вариантът за управлението на държавата.
"Ще сключим коалиционно споразумение с РБ - с приоритети, политическа рамка, структура и състав на кабинета. Освен него ще има програмни приоритети, за които търсим по-широка подкрепа", съобщи Румяна Бъчварова от ръководството на ГЕРБ, която заедно с колегата си Томислав Дончев проведе тристранна среща с РБ и ПФ.
След нея съпредседателят на фронта Валери Симеонов обеща да подпише програма за стабилно управление. А на въпрос на "24 часа" биха ли поканили към нея да се присъедини и АБВ, и той, и Томислав Дончев отговориха утвърдително.
Прочети още от в. „24 часа"

"Държавният дълг може да скочи с 6.2 млрд. лв. до края на годината" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Новопоетият държавен дълг може да се увеличи с 6.2 млрд. лв. до края на годината. Така 2014 г. ще отбележи абсолютен рекорд за последните няколко години по увеличаване на дълговото бреме с общо 10.6 млрд. лв. Това се разбра на работни консултации във финансовото министерство с участието на представители на парламентарните партии по повод актуализацията на бюджет 2014. След срещата стана ясно, че за момента консенсус по параметрите няма.

Досега бе известно, че до края на годината трябва да се емитира нов дълг в размер на 4.5 млрд. лв. Той трябва да покрие планираното нарастване на дефицита по държавния бюджет с 1.5 млрд. лв., да осигури 2 млрд. лв. за евентуална ликвидна подкрепа на КТБ, ако се реши банката да бъде оздравена. Актуализираният бюджет трябва и да осигури средства за рефинансиране с 900 млн. лв. на заема, теглен за подкрепа на ПИБ. Вчера обаче стана ясно, че дългът може да нарасне с нови 1.7 млрд. лв. Увеличението се налага заради недостига на средства във фонда за гарантиране на влоговете в банките, в който в момента има 2.1 млрд. лв. при нужни по предварителни разчети около 3.7 млрд. лв. за гарантираните влогове в КТБ.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"ГЕРБ излязоха с по-мек вариант на "поправката КТБ"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Ден след като ГЕРБ предложиха да се вмени задължение на БНБ да оздравява банки с отрицателен капитал и заедно с ДПС гласуваха във временната бюджетна комисия текстът да бъде приет до 6 ноември като поправка в Закона за кредитните институции, дойде нова редакция на предложението. Обновеният вариант на текста е и омекотен. Въпреки това остава неясно защо се прави тази законова промяна, която само ще удължи процеса в случая с Корпоративна търговска банка (КТБ).
Новият по-мек вариант гласи, че промените в Закона за кредитните институции, които трябва да бъдат приети до 6 ноември, ще "задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина". Ултимативният текст от сряда гласеше БНБ "да предприема действия за...". Освен това е допълнено и условието "... като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет". Това означава, че ако регулаторът прецени, че оздравяването на банка ще има негативен ефект върху бюджета, може и да не я оздравява.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Докато някои осигуряват шоу, други си замитат следите в КТБ", пише в. "Сега"
Нито депутатите, нито БНБ искат да поемат отговорност и да решат съдбата на банката. Никой в държавата не знае какъв е размерът на бедствието, но е сигурно, че щетите ще са много милиарди. И ще ги платим всички ни.
На 29 октомври новосформираната временна бюджетна комисия дебютира с близо петчасови прения по горещата тема КТБ. Получи се доста ялово заседание - вместо със същински решения то приключи с някакъв странен проект с препоръки към БНБ и изпълнителната власт. Дори не стана ясно кога все пак клетите вложители ще получат достъп до парите си. Единствената "полза" от говорилнята бе, че лъсна голата и безпощадна истина - ръководството на БНБ е напълно безпомощно, уплашено, объркано и неспособно да се справи с "аферата КТБ". Политиците - също.

Партиите, които изпратихме в Народното събрание, явно се озорват да вземат "политическо решение" по случая - дали заради бизнес кръговете зад тях, дали защото казусът надхвърля равнището им на компетентност и куража им. Бедата е, че колкото повече се протака развръзката, толкова по-висока цена ще платят българските данъкоплатци.
Прочети още от в. "Сега"

""Булгаргаз" спретна газова истерия" пише в. „Труд"
Държавната компания „Булгаргаз" успя да спретне мини газова истерия вчера, като заплаши топлофикациите, че ще им намали подаването на гориво с 50% от 1 ноември. Причината - те не си плащат сметките, а газовата компания няма пари да си плати газа на Русия.
От два месеца „Булгаргаз" безуспешно търси 139 млн. лв. банков заем за газа. За два месеца дружеството обяви две обществени поръчки, но не се появиха желаещи да го финансират.
От икономическото министерство вчера приканиха топлофикациите да си платят, но увериха, че няма да има ограничения на топлото за потребителите. Източници на „Труд" потвърдиха, че заканата на „Булгаргаз" няма да се реализира. Според тях парите за руските доставки ще бъдат осигурени от Българския енергиен холдинг.
Прочети още от в. „Труд"

„"Булгаргаз" отново заплаши топлофикациите със спиране на газа", пише в. "Капитал Daily"
За пореден път държавното газово дружество "Булгаргаз" заплаши топлофикациите в страната от намаляване с 50% на доставките на природен газ. Така вместо обтегнатите отношения между Украйна и Русия причина за спиране на синьото гориво може да се окажат неразплатените задължения от страна на топлофикациите към "Булгаргаз".
В писма до топлофикациите държавният газов монополист е обяснил, че ще започне спиране на доставките на газ в осем часа на 30 октомври. Причината за това обаче не е намаленото количество газ от Русия, а задълженията на топлофикациите към "Булгаргаз". За това съобщи зам.-председателят на Браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски пред сутрешния блок на БНТ. Малко по-късно през деня от "Булгаргаз" съобщиха, че няма намалени или преустановени доставки към топлофикационните дружества. Изпратените писма "касаят дружества, които са натрупали сериозни задължения за доставен и потребен природен газ и които следва да предприемат действия за изплащане на тези задължения", посочват от дружеството.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Оцет с киселина над 20% реже месото като нож", четем във в. "Монитор"
Оцетът, в който има високо съдържание на киселина, може да реже месото. Така коментира вчера изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов информацията, че на пазара у нас се е появила подправка с толкова висока концентрация на киселина.
"Направихме тематични проверки на оцет както в търговската мрежа, така и в предприятията производители, досега за оцет менте са проверени 6 предприятия, като са издадени 5 предписания и са съставени 3 акта. Възбранените и бракувани количества оцет са 8039 литра.
Има и един затворен обект уточни още шефът на БАБХ. Според последните изменения в Закона за виното оцет може да се нарича само продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация на вино, плодове и етилов алкохол от земеделски произход. Общото кисело съдържание не трябва да е по-малко от 60 грама на литър. Оцетът може да е винен, плодов, алкохолен, балсамов. Подправката, която е произведена от разтворена във вода синтетична оцетна киселина, не може да носи това наименование. Оцетна киселина може да се срещне по етикетите и като хранителна добавка Е 260. Тя се прави от петролни източници или при карбониране на метанол и не може да се продава като оцет.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Оздравяване или фалит за КТБ?", пише в. „24 часа"
Да бъде ли оздравена КТБ или да бъде обявена във фалит? Ето мненията на един икономист и трима политици по въпроса.
Георги Ангелов, икономист: ЕС прехвърля тежестта от държавата към акционерите
И в други страни са имали проблеми с банки. Обикновено се действа бързо и банките се спасяват с пари от държавния бюджет. ЕС за последните 5-6 години похарчи над 1 трилион евро, смята икономистът. Точно заради тези колосални суми обаче данъкоплатците не бяха доволни. Затова бе приета специална директива, която да намали тези разходи и въобще да не се стига до това данъкоплатците да спасяват банки. България трябва да я прилага. Така тежестта се прехвърля от данъкоплатците към акционерите и големите вложители.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"4,5 млрд. за заплати в хазната догодина", пише в. "Стандарт"
Парите за бюджетни заплати в периода 2015-2017 г. ще останат на относително постоянно ниво от около 4,5 млрд. лв. Това гласи средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, която беше разгледана на последното заседание на Министерския съвет. В бюджета за 2015 г. е предвиден резерв в размер на 350 млн. лв. за нови политики, както и резерв от 70 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствия. С предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година очакваният дефицит за 2014 г. е до 4% от БВП (на касова основа) и 3,6% на начислена база според европейското законодателство. Това ще надвиши тавана от 3% на бюджетния дефицит, поставен за страните от ЕС. Затова се налага предприемането на спешни мерки за ограничаване на бюджетния дефицит в границата до 3% от БВП в бюджета за 2015 г., се посочва в разгледания от МС документ. А целите за 2016 г. и 2017 г. са дефицитът да бъде намален съответно до 2,5% и 2%.
Забавянето на икономиката през втората половина на 2014 г. се очаква да продължи и през първата половина на 2015 г. Това ще доведе до забавяне на ръста на БВП от 1,5% за тази година до 1,2% за 2015 г. Благодарение на този ръст на БВП и мерките за повишаване на приходите, постъпленията от данъци и осигуровки в бюджета се очаква да се повишат от 28,7% от БВП за 2014 г. до 29,3-29,5% от БВП за периода 2015-2017 г. В резултат общите приходи в бюджета за следващите три години се очаква да са в границите 36,8-36,2% от БВП.
Прочети още от в. "Стандарт"