Притежателите на деноминирани в долари облигации в Корпоративна търговска банка се готвят да съдят българската държава, ако банката фалира, съобщава Reuters, като се позова на свои източници. Според информацията на агенцията групата инвеститори вече са наели адвокати и ще предприемат съдебни действия, ако не получат парите си.

Падежът на облигациите им е на 8 август.

Обявяването на фалит на КТБ изглежда все по-вероятно след изтеглянето на депозити от банката през юни, което принуди БНБ да постави четвъртата най-голяма банка в България под специален надзор, да спре операциите й и да блокира средствата на вложителите.

Група собственици на облигации, сред които и хедж фондове и институции от Съединените щати и Европа, са сформирали комитет и били наели юридически представител в случай, че правителството поведе КТБ към несъстоятелност, посочва агенция Reuters.

Мениджър на хедж фонд, базиран в Лондон, пожелал анонимност коментира, че правителството и Централната банка са уверили притежателите на облигации, че ще бъдат защитени и парите им ще бъдат изплатени в пълен размер. По думите му неспазването на това обещание ще изпрати лош сигнал за инвестиционния климат в България.

„Това, което тези хора не осъзнават, е, че рискуват да превърнат България в Аржентина на Стария континент", коментира мениджърът на лондонски хедж фонд.

Дни след затварянето на КТБ българското правителство и Централната банка са обиколили няколко европейски града и са успели да пласират облигации за 1,5 млрд. евро, въпреки нарастването на проблемите в държавата.

Сумата, която да се плати на облигационерите е малка - между 50 и 75 млн. долара, тъй като се смята, че КТБ е изкупила обратно част от своите облигации преди отлива на депозити, съобщава източникът, пожелал анонимност.