Инициативата за нов газов коридор, свързващ държавите от Югоизточна Европа със страните от Вишеградската група и регионалния енергиен пазар, ще даде възможност за префокусиране върху по-достъпни и по-лесно осъществими цели.

Освено това ще намали енергийните рискове и ще ни помогне да развием пазарните си възможности, както и да приложим общи стратегии, базирани на съвместно управление и използване на източниците.

Това заяви министър Кристиан Вигенин в рамките на експертна среща на представители на страните от Вишеградската група, България, Гърция и Румъния, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитиран от Econ.bg.

Вигенин увери и, че страната ни участва активно в реализирането на стратегическите инициативи на Европейския съюз за изграждане на енергийна инфраструктура и диверсификация на доставките на природен газ.

Срещата е в изпълнение на поетия от Вигенин ангажимент страната ни да бъде домакин на първите разговори на експертно ниво между седемте страни. България, заедно с Гърция и Румъния, може да играе ключова роля за интеграцията на енергийния пазар в Югоизточна Европа в европейския и за реализирането на инициативата на Вишеградската група за изграждане на енергийна свързаност по оста Юг-Север, е посочил Вигенин.