Икономиката на Европа буксува. Подобно мнение изразяват водещи икономисти пред германското издание Die Welt. „Страхувам се, че на Европа й предстои дълга фаза на стагнация, дефлация и висока безработица", казва шефът на германския институт за икономически анализи DIW.

Скептично се изказва и директорът на брюкселския институт Bruegel Гюнтрам Волф, според когото „европейската конюктура е невероятно слаба".

Затова двамата макроикономисти говорят за нуждата от още мерки от страна на Европейската централна банка, чрез които да бъде подпомогната икономиката на еврозоната. „Паричната политика на ЕЦБ трябва да бъде още разхлабена", казва Волф. „ЕЦБ няма опцията нищо да не прави", допълва той.

Следващото заседание на централната банка е във вторник, 2 септември. Много експерти очакват именно на него реакция от банката, защото последните данни за икономиката в еврозоната са повече от разочароващи - растежът пада, инфлацията е едва 0.3 процента, което е значително под поставената цел от 2 процента.

Според главният икономист на Morgan Stanley Йоахим Фелс всичко е в ръцете на ЕЦБ в момента. „Всъщност паричната политика е най-доброто средство, за да бъде стимулирано търсенето в краткосрочен план", казва той. „Но когато паричната политика се изчерпва, идва на ход фискалната", допълва той.

Волф от своя страна смята, че увеличаването на държавните разходи има смисъл в тази ситуация. „Нуждаем се от повече обществени инвестиции, както и от инвестиции в инфраструктура на общоевропейско ниво", казва той.

Според експертите се търси на грешно място проблема при страни като Италия и Франция, чиито икономически показатели се влошават. „Слабостта на Франция няма нищо общо с пресилената политика на спестяване", казва Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел. Реалният проблем според експертите е в липсата на качествени реформи, което влошава инвестиционния климат.

Не на последно място негативно отражение оказва и кризата в Украйна и влошените търговски отношения с Русия. „Никой не инвестира, когато знае, че няма да има възвращаемост. В такъв случай дори намалените лихви и слабото евро няма да помогнат", казват експертите.