Турция планира да построи мост над прочутия пролив Дарданелите, за да помогне за облекчаването на трафика в Истанбул. Това обяви министър, разкривайки поредния мегапроект на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Middle East Online.

Над протока, който разделя Европа и Азия, за последно е строен мост от персийския цар Ксеркс Велики, наричан царят на царете през 480 г. преди Христа по пътя му за съкрушението на гърците при Термопилите.

„Ние планираме да построим нов мост над пролива Дарданелите", обяви транспортният министър Лютви Елван в телевизионно интервю.

Протокът е една от най-натоварените корабни линии и с дължина 1,2 км в най-тясната си точка. За момента Дарданелите могат да бъдат прекосени само с ферибот.

„Ние ще превърнем района Мармара в околовръстен път, така че той ще облекчи в голяма степен трафика в Истанбул", добави Елван.

Дарданелите, които са изиграли ключова роля в големи морски битки в античната история, са били също място на една от най-известните битки по време на Първата Световна война, когато османските войски спрели нахлуващите съюзнически сили.

Това е и мястото, където основателят на модерна Турция Мустафа Кемал, който по-късно става известен като Ататюрк, си е спечелил име на героичен военен лидер.

Проислямското турското правителство е подложено на упреци заради амбициозните си проекти за 16-милионния мегаполис, които критиците смятат за прекомерни и вредящи на околната среда. Проектите включват ново голямо летище, трети мост над Босфора, както и паралелен на протока канал, който да облекчи постоянното задръстване от танкери и товарни кораби, чакащи да преминат през него.

Ердоган обяви, че проектите са необходими за създаването на бързо развиваща се и просперираща нова Турция, която ще бъде в топ 10 на световните икономики до 2023 г.

Строителната индустрия преживя бум през последните години, но докато Еврдоган бе министър-председател правителството му бе разтърсено от твърдения за корупция на високо равнище, свързана с някои строителни проекти. В момента разследването е в застой.

Елван обеща, че правителството ще продължи с мегапроектите, като заяви, че кабинетът планира да инвестира 17 милиарда турски лири (7,6 млрд. долара) в Истанбул.

Сред новите проекти е директната линия на метрото от Кадъкьой до летището „Сабиха Гьокчен", което е в азиатската част на Истанбул, добави министърът.