Украйна влезе в топ пет на най-нещастните икономики в света в класация на "Блумбърг".

Агенцията изчислява т.нар. индекс на нещастието (misery index) чрез уравнение, включващо нивото на безработицата плюс промените в индекса на потребителските цени. Класацията се прави на база на анализи на ситуацията в 51 държави по света.

Украйна се нарежда на четвърто място след Венецуела (която оглавява класацията), Аржентина и Южна Африка. По официални данни темпът на инфлацията в Украйна миналата година е бил 24.9%, а за текущата се очаква ниво от 17.2 на сто. Прогнозите са за 9.5% безработица тази година, като агенцията отбелязва, че войната ще нанесе големи икономически щети.

Нещастието тази година ще бъде най-силно във Венецуела, Аржентина, Република Южна Африка, Украйна и Гърция - петте най-болезнени икономики, пише "Блумбърг".

Първите три страни в класацията не са помръднали много в сравнение с 2014 г., когато заемаха три от първите четири места в списъка, припомня агенцията.

След топ пет се нареждат Испания, Русия, Хърватия, Турция, Португалия, Италия, Колумбия, Бразилия, Словакия и Индонезия.