Приблизително по 100 млн. лв. трябва да бъдат разплащани всеки месец, за да постигнем 100% изпълнение на ОП „Транспорт". Това стана ясно при представянето на екипа и приоритетите на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

По думите й целта е постижима, но следващите месеци трябва максимална активизация на строителите и бенефициентите. Към момента по ОП „Транспорт" са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. За да се постигне 100% изпълнение до края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени още около 1,5 млрд. лв.

Екипът на МТИТС ще включва двама заместник-министри. Камен Спасов ще координира ресора информационни технологии и съобщения. Георги Тодоров запазва поста си на заместник-министър, като в екипа на служебния министър ще отговаря за транспорта. „За постигане на набелязаните цели ще разчитам на професионализма и работата на моя екип", каза Николина Ангелкова. По време на събитието стана ясно, че те са си поставили десет дневен срок, в който да се запознаят с основните проблеми в ресора на министерството и да изготвят екшън план за решаването им. Сред основните приоритети е работата по транспортните проекти с европейско финансиране, е-управлението и състоянието на търговските дружества и предприятия от системата на транспорта.

„Първата ми основна задача е да не допуснем загуба на средства по ОП „Транспорт" към края на 2014 г.", каза министър Николина Ангелкова. Съгласно правилата на ЕК, до края на 2014 г. трябва да бъдат възстановени още 82 млн. евро, за да не бъдат загубени средства по програмата. С тях ще бъде достигнат общият размер от близо 1 млрд. евро - само европейско финансиране. На този етап прогнозата на Управляващия орган на програмата е, че тази сума ще бъде надвишена и че няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт" към края на 2014 г.

„От понеделник стартираме спешни проверки на място на всички високорискови проекти, които се изпълняват по ОП „Транспорт", каза министър Ангелкова. Ще бъдат инспектирани жп линиите „Септември - Пловдив" и „Първомай - Свиленград", строителството на които възлиза на 300 млн. евро. Проверки са предвидени и на АМ „Марица" и АМ „Струма", които са с обща индикативна стойност от 150 млн. евро.