За трета поредна година Първа инвестиционна банка (ПИБ) инициира конкурса „Най-добрата българска фирма", стартирал на 1 октомври. Желаещите да участват ще могат да се запишат до края на месеца.

Всеки ден се раждат хиляди идеи и по-голямата част от тях умират, ако някой не ги подкрепи, заяви на пресконференция изпълнителният директор на ПИБ Васил Христов. Крайно време е, по думите му, да си търсим нашия интелектуален потенциал вътре в държавата и да му помагаме да се развива.

„Гледайки какви апликации се предлагат и как новите предприемачи предлагат техните идеи, надграждаме всяка година категориите", подчерта Христов.

Черешката на тортата тази година е новата инициатива за финансиране за бизнес таланти. Благодарение на нея предприемачите, които имат идеи, но нямат финансиране и не знаят как да ги реализират, ще бъдат оценени от журито на конкурса.

Противно на някои негативни мнения за бизнес сферата у нас, Христов изрази категоричното си становище, че бизнес може да се прави лесно в България.

„Ако някой има идея, за която вярва, че ще бъде обществено полезна, ние сме тук, за да оценим с експертизата на всички наши специалисти в банката тези проекти", увери Христов. Онези, които преминат първите два етапа на оценка, ще могат да ползват цялата инфраструктура на банката за стартиране на бизнеса си.

Финансистът Емил Хърсев, който е и член в журито, обяви, че амбицията е конкурсът да се превърне в дългосрочна инициатива. За формирането на оценката на участниците значение има конкретната роля на фирмата, както и усилията на мениджмънта за преодоляване на предизвикателствата. Около 70 фирми са участвали в първото издание на конкурса, а миналата година са били двойно повече.

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в „Индъстри уоч", изтъкна, че в университетите вече започват да се правят магистърски програми по иновации. Всъщност става въпрос за възможността на бизнеса да се адаптира към нуждите на хората и развиващата се среда. „Ние виждаме колко по-успешни са компаниите, които инвестират в търсенето на нови продукти", отбеляза Богданов. Именно чрез иновации, по думите му, една икономика много по-лесно и обозримо може да постигне просперитет и растеж.

Затова в конкурса тази година има и нова категория, а именно „Внедряване на иновации".

Д-р инж. Пламен Ташков е собственик на фирма „Марс Армор" за производство на бронежилетки. Той е благодарен, че единствено ПИБ е подкрепила и финансирала идеята му, когато преди 10 години е стартирал бизнеса си. 98% от производството на продукцията му се изнася в чужбина.

Земеделският производител Цветан Цеков също е сред щастливците, получили финансова подкрепа за идеята си. Идеята му за създаване на биоградини била подкрепена единствено и само от ПИБ. Въпреки трудностите за бизнеса, няколко пъти е ползвал подкрепата на банката. Към момента „Яблена култура" е най-голямата биоградина. 70-80% от продукцията се изнася извън страната. Стартирал бизнеса си само с четирима души, днес вече при него работят около 200 души.