„Излезлите вчера данни показват, че от 2011 година не е имало абсолютно никакъв банков надзор в Корпоративна търговска банка (КТБ)", заяви в ефира на Нова телевизия финансистът Кольо Парамов.

Според него са се приемали фиктивни отчети, без контрол, без проверка, без извадки, без никаква банкова професионална чест по отношение на точността, защото КТБ е „банка, а не конюшня".

По думите му е абсурдно на 30 май да има 48 милиона лева просрочени лихви и главници, един месец след това да има 95 милиона лева, а 120 ден по-късно да има 4 милиарда и 200 милиона лева. „Абсурдно е да се докаже, че 76% от кредитите са необезпечени", допълни още експертът.

Парамов се съмнява дали дупката в КТБ е в размер на 4 милиарда и 200 милиона лева, защото има разлика по отношение на схемата. „Вкарването на израза обезценка е пълно фалшименто по отношение на старата практика по отношение на надзора", допълни той.

Проф. Валери Димитров, който е бивш председател на Сметната палата, обясни, че обезценка означава, че реалната стойност на един кредит не е тази, която е по номинал, а е много по-ниска поради това, че или липсва обезпечение, или то е недостатъчно, или платежоспособността на длъжника е много ниска.

„Тази банка е работила при много лоши бизнес практики. При тези огромни обезценявания на кредитите трябва да се види каква е капиталовата адекватност", заяви още Димитров.

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, не вижда как банката може да бъде спасена. „Странното е, че до момента нямаме информация колко са гарантираните влогове в КТБ", каза той.