Кой ще си седи кротко и ще получава по 250 лв. заплата. Така министър председателят Бойко Борисов отговори на забележка от залата за това, че докторантите от БАН получават малки възнагражденията.

Това стана по време на работен обяд, организиран от Американската търговска камара.

„Аз ако бях и получавах 250 лв. заплата и имах самочувствието, че съм много добър нямаше да продължа да работя при подобни условия", каза още Борисов. Представям си и каква ще е тази работа, която се върши срещу такава заплата, допълни премиерът.
Как аз например ще съм много добър футболист и в същото време няма да ме искат никъде.

Министър-председателят посочи, че възнаграждението на докторантите е различно в зависимост от това дали в сферата, в която работят, има търсене от бизнеса и икономиката. Има някои специалисти, които получават и по 20 хил. лв. заплати.

Борисов заяви, че е необходима реформа в образованието и последните стъпки предприети в тази посока ще покажат къде точно е необходима тя. Премиерът визира инициативата на правителството да проследи дали след завършването на университетите висшистите работят по специалността си или не.

Борисов не подмина темата за уволнения просветен министър. Пред посланиците и бизнесмените той каза:
„Министърът дори не ме чу, че не мога даже да чувам думата корупция, а камо ли да се говори за това от учени на площада. Помолих го да направи нужните промени в този Фонд, той (Игнатов - бел.ред.) започна да ме убеждава в обратното", обясни премиерът. „Днес се надявам и председателят на Фонда да си е подал оставката, че него го пропуснах".

Той каза още, че в следващата седмица ще има структурни промени в Министерството на образованието и Фонда за научни изследвания.

Около 200 компании от САЩ, България, много европейски търговски палати, присъстват на срещата. Те проявиха интерес от развитието на бизнес отношенията, включително с ЕС и какви са перспективите по следващата финансова рамка. Премиерът изтъкна финансовата стабилност и дисциплина на България, като не като не пропусна да отбележи неспазването на Маастрихтските критерии от редица държави-членки на ЕС и настоя да има един стандарт и правилата да се спазват.

Той допълни, че очаква тази година България да усвои 80% от еврофондовете.

„Ако ГЕРБ победят на изборите, бюджетната дисциплина ще се пази, ще се изгражда инфраструктура и ще се развиват отношенията и с ЕС, и със САЩ", увери премиерът.
Като приоритетни той посочи инфраструктурата, културата, архитектурата, образованието, здравеопазването, като не пропусна да добави и спорта.

Борисов хвърли светлина и върху другия вариант - ако ГЕРБ не спечелят и на власт отново са БСП. Той каза, че ще има евроатлантическо сътрудничество до изборите. „След това, ако не победим, ще се върнат Батко и Братко и започват да се затварят фондове и програми чрез несъответствие", предположи той.

„В понеделник ще има среща с голяма американска компания", съобщи още той и намекна, че от нея може да излезе интересна новина, отнасяща се до спорта.

„Ние сме категорични", отбеляза той за ГЕРБ относно развитието на ядрената енергетиката - ще се направи седми реактор на АЕЦ Козлодуй, пети и шести ще бъдат удължени".

Премиерът критикува за пореден път предишното правителство и по-специално БСП за изхрачените пари за АЕЦ „Белене". Той изрази недоумение как така Станишев твърди, че не били давани пари от държавния бюджет и покани всички посланици да отидат в деловодството на МС и да прочетат документите.

Борисов подчерта, че 300 милиона са били дадени по времето на управлението на Станишев за втората АЕЦ. Все пак министър-председателят благодари за пореден път на Станишев, че докато е бил премиер, не е подписал за АЕЦ „Белене".

За референдума той коментира, че около 90% от българите са казали, че тази тема не ги интересува, защото не са гласували или сa гласували с „не".
Според Борисов, ако се правят референдуми в бъдеще, темите трябва да се подбират добре, за да се гласува по важни за хората въпроси.

Бойко Борисов осъди преди дипломатите и бизнеса нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган и посочи, че очаква утре парламентът да се обедини в декларация по въпроса.