Токът, произвеждан от предстоящия да се построи от Уестингхаус 7-и реактор на АЕЦ Козлодуй, ще струва 39 лв. на мегаватчас. Сумата е без разходите за строеж и разформироване на мощността, които реално биха оскъпили електроенергията от блока до 90 лв. на мегаватчаса.

Това става ясно от публикациите на няколко столични вестника, чиито главни редактори и репортери са били поканени на необявена публично среща. Притеснително е, че селективното пускане на информация идва от "американския лагер", които винаги са обвинявали Русия и нейните енергийни компании в задкулисни сделки и обвързващи договори.

В момента цената на електроенергията от свободния пазар е в диапазона 70-80 лв. на мегаватчас. Според мнението на шефа на АЕЦ Козлодуй Иван Генов централата ще формира крайната си цена на база работата и на 5-и и 6-и блок на централата, като по този начин крайната цена на електроцентралата ще бъде по-ниска от 90 лв. за мегаватчас.

Припомняме, че през юли на няколко пъти медиите разбираха за среща на ръководството на Уестингхаус с българското правителство, енергийния холдинг и АЕЦ Козлодуй, но не всички резултати от тях бях изведени публично.

Днес става ясно например, че в подписаното акционерно споразумение България се е ангажирала да не преговаря с други компании за изграждането на 7-ми блок освен с Уестингхаус.

Друг акцент е, че трябва да предвидим 30 млн. долара за разширяване на ядрените хранилища в страната с цел там да се съхранява остатъчни продукти от производството в реакторите.

Според изнесената пред избраните медии информация е, че цената на реактора ще струва 5.3 млрд. долара "до ключ". Предложението обаче е валидно до края на април 2015 г.