"Харибо" е култ - цели поколения са израснали с малките желирани мечета, които са познати в цял свят. Шарените бонбони се произвеждат от намираща се в Бон семейна фирма с традиции - вече 90-годишни.

Фирмата от Бон успява в продължение на десетилетия да остане лидер на пазара независимо от сменящите се моди във вкусовете. Днес се произвеждат точно по сто милиона меченца дневно. Концернът вече има много филиали по света, но остава в ръцете на семейството и празнува на 13 декември 90-годишнината от създаването си.

Харибо - най-доброто от Ваймарската република

Харибо е марка за качество с много успешна история. Днес служителите на фирмата са 6000, а фабриките за бонбони 15 - в Германия и по света. Междувременно продукция се доставя и в Гренландия, и на Фолклендските острови. А рецептата, подобно на тази на Кока-кола, е фирмена тайна.

Още първият федерален канцлер Конрад Аденауер е сред любителите на Харибо и винаги имал по една опаковка в чекмеджето на бюрото си. Същото отношение към бонбоните имал и нобеловият лауреат Алберт Айнщайн. А на последния германски кайзер Вилхелм Втори се приписват думите, че бонските желирани бонбони са най-доброто, което е произтекло от Ваймарската република.

Ръководител на фирмата от десетилетия е патриархът Ханс Ригел, известен и като "Мистър Харибо". Независимо от 87-те си години той и до днес държи под око както производствения процес, така и рекламата. Известното от години мото "Харибо радва и децата, и възрастните" се знае и далеч извън пределите на Германия. Първата част от мотото е още от 30-те години, а допълнението е плод на самия Ханс Ригел, от 60-те години. Телевизионният водещ Томас Готшалк е рекламното лице на фирмата вече от 20 години - което е причина за вписване в книгата на рекордите Гинес.

Всичко започва през декември 1920-та...

...в задния двор на една къща в Бон. Там бащата на днешния собственик, и той Ханс Ригел, успява да произведе дъвчаща маса под формата на танцуващи мечета. И така се ражда прародителят на днешните бонбони. Стартовият капитал на новото предприятие се състои от един чувал захар. А фирмата е наречена Харибо - от началните букви на името на създателя Ха (от Ханс) и Бо (от Бон).

Скоро след Втората световна война фирмата се поема от синовете на основателя, които не спират да търсят начини за обновяване на производството и разработване на нови и нови видове бонбони. Сведенията, които са дават за печалбите на фирмата днес, не са много изобилни, но се смята, че оборотът е 2 млрд евро годишно.