Икономическата мощ на Европа губи сила. Германия е на ръба на рецесия, която може да доведе до нова ера на слаб растеж. Много двигатели на звездното й представяне през последните години изчезват, а неправилните политики добавят допълнителни тежести, коментира Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Засега, Ангела Меркел не се е събудила и осъзнала, че икономическото чудо изчезва.

В продължение на 5 години силата на германската икономика не спря да изненадва. Тя се възстанови бързо след банковата криза през 2007. Сега обаче растежа почти спря. Водещите икономически институти в страната предвиждат икономически растеж от само 1% през 2015.

Кризата в Украйна, санкциите срещу Русия и слабия растеж в останалата част на еврозоната отчасти са виновниците за случващото се. Това обаче е половината история.

Широко приветстваните реформи на пазара на труда в Германия през 2003 се изчерпаха. Намаляването на помощите за дългосрочно безработните и подобряването на ефикасността на бюрата по труда съживиха пазара на труда. Докато обаче заетостта все още нараства, спадът на безработицата замря. Както се случи през 2013, страната може да се окаже в парадоксалната ситуация на едновременно нарастваща заетост и безработица и през следващата година. Това подчертава текущите структурни проблеми на пазара на труда.

Упорито слабите инвестиции в частния сектор са друг проблем. Той не само сваля вътрешното търсене в краткосрочен план. Застаряващите запаси на капитал също са на ръба на дългосрочния потенциал. Нещо повече, проблема на частния сектор е като вот на недоверие за германската икономика. Лошата демография също ще намали растежа.

Много работодатели и сега срещат трудности при намирането на квалифицирани работници.

Ангела Меркел не се бори с тези предизвикателства. Вместо това тя се върна частично към предишните реформи. Нови поощрения за ранно пенсиониране и по-щедри пенсии за майки, което ще увеличи разходите на социалната сфера. Лошо проектиран закон за минималното възнаграждение поставя работните места в източна Германия изложени на риск.

Балансиран бюджет е лошо избраната основна цел на коалицията. Той трудно ще се постигне в среда на нисък растеж. По-добре превантивно да се откаже тази цел. Програма за разходи в обществената инфраструктура и удържане на експанзията в социалната сфера са необходимите действия.

По материали на световни информационни източници