Още 8 лица и три компании попаднаха в черния списък със санкции на ЕС към Русия заради кризата в Украйна. Засегнатите лица са първият заместник-ръководител на руската президентска администрация Алексей Громов, четирима руски бизнесмени, двама представители на самопровъзгласилите се в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република, както и кримският министър на вътрешните работи Сергей Абисов и главните акционери на банка „Россия" Юрий Ковалчук и Николай Шамалов, които са близки съюзници на президента Владимир Путин. Пълният списък може да видите тук.

Руската национална комерсиална банка, която първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта, също е сред засегнатите от санкциите. Сред добавените в списъка са още заводът за производство на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана "Алмаз-Антей" и авиокомпания "Добролет". Техните авоари на Запад се замразяват.

Така физическите лица с наложени санкции в списъка вече са 95, а юридическите - 23.

Освен това Европейският съюз забранява нови инвестиционни проекти в Крим в областта на транспорта, инфраструктурата, телекомуникациите, енергетиката и добива на полезни изкопаеми, съобщава ИТАР-ТАСС. В новите мерки влиза и забрана за повече от 250 категории стоки от Крим.

Норвегия, която поддържа тесни икономически връзки с Русия, особено в енергийната област, вече обяви намерението си да се присъедини към санкциите, обявени от ЕС срещу Москва.

Междувременно от Г-7 предупредиха Москва, че може да въведе допълнителни санкции, ако Русия не смени водената политика към Украйна.

„Русия все още има възможността да избере пътя за намаляване на напрежението, което ще доведе до вдигане на тези санкции. Ако това не се случи, ние оставаме готови за по-нататъшно увеличаване на цената, която тя ще плати за своите неблагоприятни действия", поясниха от Г-7.