Кредитите в евро за бизнеса може да станат по-скъпи - това прогнозира Антъни Хасиотис, председател на управителния съвет на Пощенска банка, чиято банка майка е в Гърция, предаде Дарик радио.

Хасиотис бе категоричен, че драстични промени в лихвените нива на заемите не може да се очакват, но при депозитите вероятно ще има намаление на лихвите. Банкерът бе категоричен, че гръцката криза не може да повлияе на ситуацията в България.

През последните няколко месеца има по-голям интерес към кредитирането, заяви Антъни Хасиотис. „През следващите месеци до към края на годината движението на лихвите по кредитите ще бъде стабилно. Иска ми се заради добрите финанси и стабилността на местния пазар самите лихви в български лева да отбележат спад. Но от друга страна, има още една сила, която ни тласка в обратната посока - това е еврото. Очакваме Европейската централна банка да увеличи лихвения процент с 25 базисни пункта. Затова казвам, че няма да има големи движения - нито нагоре, нито надолу. Ако това, което очакваме, обаче, наистина се случи, може би кредитите за бизнеса в евро ще станат по-скъпи", коментира банкерът.

По думите на Хасиотис при лихвите по депозитите може да се очакват спадове. Засега все още много хора държат парите си в банкови влогове, което доказва, че вярват на банковата система. С раздвижването на икономиката те ще започнат да инвестират спестяванията си, прогнозира банкерът. Според него гръцката криза няма да се усети от българските банки.

„Аз мисля, че България може да спечели от тази ситуация. Когато всичко свърши и направим равносметката - кой печели и кой губи, България ще е от печелившите", допълни банкерът.

Хасиотис бе категоричен, че управляваната от него банка ще продължи да търси финансови ресурси на българските и международните пазари, които след това да раздава като кредити за бизнеса. По този начин ще се подпомогне по-бързото възстановяване на икономиката.