След десет години скоростно развитие при страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се наблюдават признаци на забавяне. Това констатират от световната консултантска компания Coface.

За 2014 година Coface предвижда среден растеж 3.2 пъти по-нисък от средния, който тези страни са регистрирали за отминалото десетилетие. В същото време, други развиващи се страни ускоряват развитието си. Сред тях се открояват десет с перспективи при производството и с достатъчно финансиране, за да подкрепят експанзията си.

Въпреки че тенденциите при потреблението все още са в тяхна полза, БРИКС търпят по-слаб растеж поради адаптацията на предлагането и подчертано забавяне в инвестициите. Местният бизнес вече няма достатъчен производителен капацитет, за да посрещне все още силното търсене.

Според компанията на тяхно място се задават нови икономически тигри. Тва са Колумбия, Индонезия, Перу, Филипините и Шри Ланка. Те имат голям потенциал, подкрепен от добра бизнес среда.

Силни перспективи за растеж имат Кения, Танзания, Замбия, Бангладеш и Етиопия, но при тях бизнес средата е трудна, което може да възпрепятства икономическия им възход.

За да идентифицира тези обещаващи държави, на които в момента БРИКС отстъпват, Coface посочва няколко критерия, най-важните, от които са висок и ускоряващ се растеж с диверсифицирана и устойчива икономика и достатъчен финансов капацитет, за да подпомага растежа без риск от създаване на кредитен балон.

"Разбира се, ще бъде по-трудно за втората група от държави, които може да имат нужда от повече време, за да реализират напълно потенциала си за растеж. Въпреки това, проблемите в бизнес средата при тях са относителни: през 2001 г., управлението в Бразилия, Китай, Индия и Русия беше подобно на това в Кения, Танзания, Замбия, Бангладеш и Етиопия днес," смята Джулиен Марсили, директор в Кофас.

Идентифицираните като „нови развиващи се" страни в момента представляват само 11% от населението на света, докато при БРИКС през 2001 г. този показател беше 43%.

Освен това равнището на БВП е само 70%, спрямо това на БРИКС през 2001 г. А БРИКС отчитаха излишък по текущата сметка, докато „новите развиващи се" страни имат дефицит от около 6% на БВП.

"Имайки предвид, че растежът в развитите страни е структурно отслабен днес, „новите развиващи се" икономики могат да имат по-малка полза от търговията, отколкото БРИКС през 2000 г. Техните нива на растеж ще зависят повече от вътрешните им пазари, отколкото от други развиващи се пазари," допълва Джулиен Марсили.

Въпреки по-малко оживената обстановка, новите развиващи се страни имат предимства пред БРИКС от 2001 г. Инфлацията при тях е около 2.8 пъти по-ниска, а нивото на публичен дълг е около 40% от БВП в сравнение с 54% за БРИКС.