Гърция разработва по-гъвкава и опростена система за издаване на визи, която да спомогне увеличаването на потока от руски туристи. Това споделя пред агенция ТАСС заместник-министърът на икономиката, инфраструктурата и туризма Елена Кундера, в чиито ресор влиза туристическата индустрия.

Според думите на Кундера, през последните години Гърция се е адаптирала към модерните методи, които руските туристи желаят , за да получават по-лесно виза.

През 2013 година страната е посетена от 1.4 млн. руски туристи, докато през 2014 потокът е намалял до 1.14 млн. души. Някои туроператори подозират, че през тази година спадът може достигне до 50 процента.

Ето защо Гърция предприема мерки. „През последната година беше посетена от много руски приятели", казва Кундера. Според нея руският пазар се е превърнал през годините в един от най-важните за страната.

Турция и Кипър губят руски клиенти

Гърция обаче не е единствената, която отчита спад на туристите. Съседна Турция също обяви, че регистрира спад на гостуващите руснаци. Турската провинция Анталия обяви 41 процента спад за първите два месеца на годината. Това е много повече от общия спад на туристите в страната, който е едва 2.9 процента.

Ако през първите два месеца на 2014 общо 36 хиляди руснаци са посетили района на Анталия, през тази година са дошли едва 21 хиляди.

Подобно е положението и в Кипър, където кметът на Агиа Напа Йанис Карусос съобщи, че очаква спад на руските туристи с 30 до 50 процента през 2015 година.