Европейските борси се понижават за сметка на слабите показатели на производствената активност в повечето световни региони.

По обед общият европейски индекс FTSEurofirst 300 спадна с 0,69 процента, а индексът на "сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,72 процента. Немският индекс DAX загуби 0,42 процента, британският индекс FTSE 100 - с 0,46 процента, а френският CAC-40 - с 0,52 процента. По-рано днес FTSEurofirst 300 слезе до 5-седмичен минимум, съобщи Reuters.

Производствената активност в Германия се понижи за първи път от 15-месеца насам, в Китай нарасна съвсем незначително, а в се забави по-силно от очакваното.

Очаква се днес Европейската централна банка да обясни за програмата за покупка на активи, за да стимулира инфлацията и икономиката на еврозоната. Според анкетирани от агенцията участници на финансовия пазар, ЕЦБ ще заяви готовност за покупка на такива актива за 200 млрд. евро годишно.

За двете последни седмици FTSEurofirst 300 загуби 3,6 процента заради снижаване на прогнозите за приходите и печалбите на редица компании. А така също и заради очакванията, че ФЕД ще започне неочаквано по-рано повишаване на лихвените равнища.

Акциите на финансовата група Allianz поевтиняха с 0,08 процента. А котировките на Fiat-Chrysler нараснаха с 0,5 процента.