Ако БТК остане в ръцете на LIC33, която купува и още 5 фирми се дава възможност на проруските кръгове да следят всеки гражданин, абонат на БТК.
Това заяви бившият министър-председател Иван Костов пред "България Он Ер".

Купеният за 1 евро телеком от белгийската компания с директор Пиер Луврие е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, коментира Костов. По думите му българското правителство разполага с всякакви механизми да противодейства на сделката.

"Европейското законодателство също е на наша страна", допълни бившият премиер, сега завеждащ Лабораторията за анализи на риска към Нов Български университет.

Според него не е толкова важно дали Луврие ще бъде експулсиран от България, както настояват от ПП "Ред, законност и справедливост".

Ние още април миналата година казахме, че ще има руско проникване на телекомуникационни компании у нас. Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост на лица от забранителния списък на ЕС, заяви Костов.

Според бившия премиер новите временни синдици в КТБ, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, трябва да заемат една страна. Те не могат да балансират между Русия и ЕС. Трябва да изберат.

Хибридната война, която Русия води у нас, ще окаже влияние на едни парламентарни избори, твърди Костов. Най-потърпевши ще са "Атака" и АБВ. Те, заедно с БСП, които са прокремълски ориентирани, ще загубят електорат. Доказателството за това са данните на Лабораторията за анализи на риска, че българите все повече не одобряват действията на Кремъл, посочи експремиерът.