Ограничаването на броя на мигриращите към Великобритания от Европейския съюз е против европейското право, предупреди председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той направи коментара в телевизионно интервю за Би Би Си, след като по-рано медиите съобщиха, че министър-председателят Дейвид Камерън може да потърси ограничаване на миграцията към Великобритания, съобщава БТВ.

Освен това Камерън обеща да преразгледа условията по членството на страната в Съюза, както и да проведе референдум за това дали страната да остане във блока, ако бъде преизбран на изборите догодина. Обещанията идват след възхода на антиевропейската и анти-имиграционна Британска партия на независимостта (ЮКИП).

„За мен всякакъв вид произволно ограничение не е в съгласие с европейските закони", посочи Барозу. В. "Таймс" пише днес, че Камерън иска да се наложат ограничения върху броя на нискоквалифицирани работници от страни от ЕС, които могат да се регистрират за работа на Острова. На въпрос за такова ограничение, Барозу заяви, че то вероятно би било нарушение на правилата на ЕС, но посочи, че не му е известно да съществува конкретно предложение от Великобритания по тази тема.