Автоконцернът Honda Motor представи днес за първи път в Япония самолет собствено производство - HondaJet.

HondaJet е седемместен пътнически самолет за бизнес класа, над създаването на който корпорацията работи от 1997 г. насам. Стойността му се оценява на 4.5 млн. долара. От компанията подчертават, че HondaJet притежава най-доброто в света съотношение между показателите скорост на летене и разход на гориво, сред съществуващите аналогични модели от този клас, цитират от ТАСС.

Миниатюрният самолет е способен да лети със скорост над 770 км. в час на височина по-голяма от 13 км.

Предполага се, че масовото производство и продажба на този самолет ще започнат през втората половина на 2015 г. Компанията е получила предварително вече над 100 поръчки

Разработката и производството на HondaJet се осъществяваше на територията на САЩ. Това решение бе прието от ръководството на компанията заради факта, че именно в САЩ новината ще се ползва с най-голям интерес и популярност. В компанията се надяват, че тяхната рожба ще се радва на успех и на вътрешния пазар в Япония, а също и в Китай.

HondaJet стана първият в Япония самолет, който е разработен и конструиран от частна компания, без финансовата помощ от страна на държавата. Първите му летателни изпитания бяха проведени миналото лято в щата Северна Каролина, където е базирано подразделението на компанията Honda Aircraft.