Защитата с пароли е едно от слабите места в компютърните системи за сигурност, тъй като не може ефективно да предотврати неупълномощен достъп. Прилагат се и редица биометрични технологии, вкл. разпознаване на глас и сканиране на ириса, но всички те имат своите недостатъци - било то по отношение на прецизност, цена или удобство.

Една нова технология за защита обещава да бъде достатъчно ефективна, като същевременно е удобна за използване. Става въпрос за идентификация на потребителя чрез т.нар. клавиатурен почерк, който се изследва задълбочено от няколко години от специалисти в Грузинския институт за технологии съвместно с техни колеги от Китай, съобщи TechCrunch.com.

Изследователският екип вече е създал прототип на клавиатура, която може да разпознае човек по неговия стил при въвеждане на текст. За разлика от традиционните алгоритми, които отчитат само паузите между символите и по същество се явяват чисто софтуерни решения, новата технология анализира и силата на натиск върху клавишите.

Прототипът включва нископрофилни клавиши с т.нар. електрификационно покритие, което позволява генериране на заряд от фрикционния механизъм на превключвателите на клавишите. Полученият заряд може да се използва за захранване на самата клавиатура, както и на маломощна електроника.

Така например, за да генерира енергия за зареждане на MP3 плейър, потребителят трябва да поддържа ритъм от над 100 символа в секунда. Проектът за тази иновативна клавиатура се развива с финансовата подкрепа на Министерство на енергетиката на САЩ.